Трихомониаза

Какво е Трихомониаза?

Причинява се от паразит, известен под названието Trichomonas vaginalis. Това е едноклетъчен организъм, който се отнася към протозоите, като поразява както мъже, така и жени. Любопитно е, че у повечето (но не у всички) жени симптомите за наличие на паразита са ярко изразени, а у болшинството от мъжете, но отново не у всички, не.

 

Причини за възникване:

При мъжете паразитите обитават уретрата и простатата. У жените трихомоните живеят във влагалището и причиняват големи неудобства. Заразяването, като правило, произтича при полов контакт. Неполово заразяване се стреща крайно рядко, главно у момичета. Трихомоните обожават почти всички влажни места: бански костюми, хавлиени кърпи, долно бельо, халати за баня и тоалетни чинии. Установено е, че този паразит оцелява на пластмасови тоалетни чинии в течение на два часа. Но все пак най-вероятното заразяване с трихомони е чрез контакт с вагинални или пенисни секрети от инфектираното лице, а така също чрез генитални и пръстови контакти.

 

Клиника и протичане на болестта:

Известни са 3 разновидности на инфекцията: влагалищна, чревна, устна.

Обикновено се счита, че разпространеността на трихомониаза сред мъжете и жените е еднаква. При мъжете тя често протича безсимптомно, като основно място на обитаване се явява уретрата, у жените – влагалището, но понякога вторично се заразяват парауретралните жлези, маточната шийка и придатъците ѝ. Протичането на трихомониазата може да бъде много разнообразно – от безсимптомно носителство до изразени клинични прояви на остро възпалително заболяване.

 

Симптоми на трихомониаза при жените:

Симптомите на трихомониаза са много прости:

  • постоянни, зачестяващи обилни секреции, воднисти или пенести (мехурчести), със сив или жълто-зелен цвят;
  • зловонен мирис;
  • сърбеж във вулвата, понякога разпространяващ се на вътрешната страна на бедрата;
  • усещане за парене и повишена болезненост по вулвата, понякога парене по время на уриниране;
  • неголямо вагинално кръвотечение, ако сърбежа и раздразнението са особено силни;
  • болезнен полов контакт;
  • в някой от случаите болка в долните части на гърба.

 

Симптоми на трихомониазата при мъжете:

  • парене по време на уриниране;
  • внезапно непреодолими позиви за уриниране;
  • чести позиви за уриниране.

Не забравяйте, че у болшинството мъже симптоми въобще няма, но това не е доказателство, че у тях няма трихомони.

 

Диагностика на трихомониазата:

Ако вие се обърнете към лекаря, прегледа ще бъде същия, като при подозиране на кандидоза: подробна анамнеза, оглед на тазовите органи, взимане на проби от вагинален секрет за незабавно микроскопско изследване. Ако заболяването е рецидивиращо или трудно се поддава на лечение, в лаборатория се култивира култура от микроорганизма, която се изследва за поставяне на по-точна диагноза.

Независимо от това, по какъв начин ще бъдат намерени трихомоните, лекарят незабавно ще назначи лечение. Макар трихомоните много да нервират, раздразняват, тяхното наличие не води към необратимо безплодие или запушване на тръбите, както при някой други заболявания, например хламидиаза.

 

Лечение на трихомониазата

Лечението на трихомониазата се провежда с орален прием на антибиотик. Домашни средства за лечение на това заболяване няма.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.