Баланит и баланопостит

Това е възпалително заболяване, проявяващо се с болка и интензивен сърбеж в областа на главата половия член.

Причина за заболяването се явяват патогенни микроорганизми или механична травма на главата на члена. Патогенната флора може да попадне на пениса от нарушение на хигиенните правила; а механична травма може да се получи от носене на тясно и неудобно бельо. Още един, по-малко разпространен фактор в развитие на заболяването се явява използването на външни способи в областа на главата на пениса, химични вещества, раздразващи кожата. Баланит и баланопостит се явяват съседни заболявания със сходна патогенеза.

Механизмът на тези заболявания се подразделя на първичен и вторичен. Първичният баланит, по правило, се провокира от гъбична инфекция, от която се развива възпалителна реакция. Кожата и жлезите на уретрата започват да отделят вещество под името смегма, която се натрупва под препуциума, и може да предизвика раздразване и възпаление на кожата на половия член. Смегмата изглежда бяла, с плътна консистенция. За нейна основна структура се смята секрета на мастните жлези. Смегмата се явява прекрасна храна за патогенна флора, върху която тя расте и се размножава. Към инфектиране повече са подложени лицата, неоотделящи дължимото внимание на хигиенните процедури в областта на интима; страдащите от фимоза; имащите понижен имунитет. Баланит и баланопостит са характерни и за деца, а не само за възрастни, тъй като детската анатомия немалко се отличава от възрастната – у момчетата главата на пениса напълно се прикрива от препуциума, и това нерядко се усложнява с фимоза – свиване и стеснение на препуциума. Вторичното развитие на заболяването произтича след разпространение на ранно намиращи се в пикочния канал микроби. Това произтича на фона на заболявания като възпаления на уретрата, например.

Причини за възникване на баланитите и баланопоститите се класифицират на:

1. Специфични.

2. Неспецифични.

3. Алергични.

4. Тези, които са възникнали като следствие на кожни заболявания.

Клинична картина Клиничните признаци на заболяването се проявяват индивидуално, към най-типичните се отнасят болка, локализирана в главата на члена с изразен сърбеж. Понякога човек дълго време може да не наблюдава в себе си никакви тревожни признаци. Такова безсимптомно, атипично протичане на заболяването също не е рядкост в практиката. В повечето от случаите се наблюдава оточност на главата и зачервяване на кожата, ранички, налеп, възловиден обрив. Рядко има увеличени лимфни възли.

Усложнения на заболяването. Много често към клиничните признаци на заболяването се присъединява възпаление на препуциума. Това заболяване се нарича баланопостит. Ако не е проведено лечение, или е било неефективно, то гнойните процеси в препуциума могат да прогресират и да се разпространят върху лигавицата на уретрата. От възпалителната реакция уретрата се стеснява, което води до появата на изразена болка при опит за уриниране. В някой случаи започва развитие на злокачествен тумор.

Най-често развиващото се усложнение след баланит е фимоза и стеноза на уретрата. Усложненията могат да се явят и като преканцарози или предвестник на раково заболяване.

Фимозата е заболяване, характерно за момчета и рядко за възрастни мъже. То се изразява в невъзможност за оголване на главата на пениса поради стесняване на препуциума. Леката степен на фимозата не води до неприятни субективни усещания, но при изразена фимоза започват проблеми с уринирането. Освен това, капки урина се натрупват във венечната бразда под препуциума и предизвикват раздразнение. Ако причина за фимозата се явява баланопостита, то заедно с капките урина се натрупва смегма, което води до изразена възпалителна реакция.

Стенозата на уретрата представлява стеснение на уретрата, и като следствие на това, нарушение в уринирането. Уринирането става не просто болезнено, но и затруднено.

Видове баланит

  • Гангренозен баланит
  • Ерозивен кръгов баланит
  • Язвенно-пустулозен баланит
  • Кандидозен баланит
  • Цирциниран баланит
  • Ксерозен баланит
  • Алергичен баланит
  • Анаеробен баланит

Диагностика

Диагностицирането на баланита е на основа на характерните оплаквания от пациента и физикалния преглед. За да се изясни причинителя се провеждат лабораторни изследвания с натривка от главата на пениса и секрет от уретрата. Провежда се микроскопия. Наличието на причинител може да се открие и чрез серологични реакции. Също е важно да се определи наличие или отсъствие на полово предавани болести.

Лечение

Баланитът изисква сериозен индивидуален подход при избор на лечебна тактика. Принципът на конфиденциалност има огромно значение. Индивидуалния курс на терапиия се подбира след диагностично изследване от лекар. Неусложнените ранни стадии на заболяването не изискват дълго и обширно лечение. Важна част от лечебно-профилактичните методи се явява провеждането на старателни и чести бани на половите органи с използване на интимни измивни продукти за мъже, а така също и разнообразни антисептичнки разтвори. Запуснатите случаи на заболяването исискват съответна «тежка артилерия» във вид на продължителен курс антибиотици с локално и общо действие.

При хронични форми на възпаление медикаментозните средства вече са слабоефективни. Затова в такива случаи е показано оперативно лечение.

В остър стадии на възпаление не трябва да се осъществяват полови контакти; ако баланитът е възникнал вследствие фимоза – не трябва самостоятелно да се опитвате да оголвате главата на пениса, тъй като има опасност от заклещването и в свития и стеснен препуциум и нарушение в кръвообращението. Вследствие на това може да се развие гангрена на пениса.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.