Забраняват солариума за тийнейджърите в Белгия
Забраняват солариума за тийнейджърите в Белгия

От Световната здравна организация призовават страните да затегнат регулацията по отношение мощността на ултравиолетовите лампи.

Белгийците, които нямат навършени 18 години, както и онези с чувствителна кожа, вече не могат да ходят на солариум. В страната влезе в сила забрана, част от общоевропейската кампания за борба с онкологичните заболявания.

Съгласно новата наредба, собствениците на солариумите трябва и да намалят мощността на ултравиолетовите лампи.

Неотдавнашно изследване на Световната здравна организация показа, че младите хора, които посещават солариум, са изложени на по-голям риск от рак на кожата.

Според учените при някои уреди нивата на ултравиолетова радиация са много по-силни от лятното слънце в средата на деня.

Най-висока заболеваемост от рак на кожата установили в страни, в които хората са с по-светъл тен. Мургавата кожа е едно от най-желаните физически качества – Австралия, Нова Зеландия, Северна Америка и северна Европа.

Според официалната статистика 66 000 души всяка година умират от най-тежката форма на рак на кожата – злокачествен меланом. Смята се, че използването на солариум в комбинация с истерията по шоколадов загар е основната причина за увеличаване броя на болните в световен мащаб.

Забрана лица под 18 години да посещават солариум има единствено във Франция, американския щат Калифорния, канадската провинция Квебек и в Нов Южен Уелс.

Световната здравна организация призовава страните по света да предприемат сериозни мерки и да затегнат регулацията по отношение мощността на ултравиолетовите лампи, използвани в солариумите.

„Злокачественият меланом и другите форми на рак на кожата са пряко следствие от липсата на предпазни мерки“, коментира д-р Керстин Лайтнер.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.