Световен ден на Витилиго - 25-ти Юни
Световен ден на Витилиго – 25-ти Юни

В световен мащаб информираността и познанията на витилиго са доста оскъдни. Погрешно се схваща естеството на заболяването. Погрешно се смята, че витилигото е заразно заболяване. Пациентите с витилиго съобщават за лошо отношение към тях от околните, при обслужване в ресторант. Нерядко те срещат неприветливи погледи от околните при разговор или дори при подминаване. В някои страни хората с витилиго получават дори и по-лошо медицинско обслужване. Много често хората с витилиго получават недостатъчна информация от личните си лекари, които смятат, че витилигото е само козметичен проблем и е без значение допълнително диагностициране и лечение.
Въз основа на данните за честотата на заболяването се счита, че по цял свят са засегнати общо 100 милиона души. Голяма част от хората с витилиго все още не са потърсили консултация с лекар и е възможно да са засегнати много повече хора.

От какво страдат хората с витилиго?
Хората с витилиго са от различни обществени слоеве и на различна възраст. Живеят и работят около нас – може да ги срещнете в училище, на работа, в болницата, може да ги видите дори и на телевизионния екран. За съжаление, обаче голяма част от тях живеят изолирано от обществото, защото изглеждат по различен начин.
Витилигото може да бъде причина за ниско самочувствие, социална изолация, дискриминация на работното място, нарушение в сексуалното общуване, депресия, тревожност и силно да наруши качеството на живот. Особено много страдат хората, при които се засягат видимите части като лице и ръце, както и тези с по-тъмна кожа, защото при тях е по-ярко открояването между засегната и незасегната кожа. В някои страни витилигото се приема като стигма и тези хора не могат да сключат брак.
Витилигото е заболяване, което е разрушило живота на много хора, особено тези, които живеят в развиващите се страни и са с по-тъмен цвят на кожата. В същото време витилигото е заболяване, което не застрашава живота и не е заразно. Точно поради причина в развитите страни хората с витилиго не получават подкрепа от здравеопазването и застрахователните компании.

Защо е необходимо да има Световен ден на витилиго?
Обособяването на Световен ден на витилиго е планирано да бъде на 25-ти Юни. Целта на Световният ден на витилиго е да се изгради глобална осведоменост на хората по цял свят за заболяването витилиго, защото витилигото е заболяване, което може да бъде причина за сериозно психосоциално въздействие върху хората, които имат това заболяване. Много често хората страдащи от витилиго са отхвърляни от обществото и подлежат на дискриминация. Целта на този ден е да се премахнат многобройните заблуди, които все още съществуват за витилигото.
Дали наистина Майкъл Джексън е искал да бъде бял? В интерес на истината Майкъл Джексън е страдал от витилиго и това е причината цвета на кожата му да премине от черен в бял, защото витилигото е заболяване, което отнема пигмента от кожата. Майкъл Джексън не е единствения човек с витилиго.
Изборът на датата за Световен ден за витилиго е в чест на световноизвестният музикант и изпълнител Майкъл Джексън, който е страдал от витилиго от 1986 г. до смъртта си на 25-ти юни през 2009 г. Първият Световен ден на витилиго е бил на 25-ти юни 2011 г.

Кой е създателят на Световен ден на витилиго?
Идеята за създаване на Световен ден на Витилиго за първи път е въведена от създателя на мрежата Витилиго Приятели – Стив Хорагадон (Steve Haragadon). След това тази идея е разработена и завършена от Ого Мадоузи (Ogo Maduewesi), нигерийка, която страда от витилиго. Ого Мадоузи е основател и Изпълнителен директор на Фондация за подкрепа и информираност на хора с витилиго (VITSAF).
Фондация с нестопанска цел за проучвания при витилиго (VR Foundation) има за цел да финансира медицински изследвания, да свърже изследователи, пациенти и филантропи, за да се ускори провеждането на проучвания за витилиго и да се открие начин, по който да се облекчи страданието на хората с витилиго.  Фондацията за проучвания при витилиго се присъединява към дейността на Фондация за подкрепа и информираност на хора с витилиго и през 2012г. е създала уебстраница –  25june.org. Целта е да се съберат 500 000 гласа до световния ден на витилиго. Тези гласове ще бъдат представени пред Организацията на обединените нации, за да се апелира за запознаване със заболяването витилиго, за насочване усилията за лечение и обучение на лекари, както и 25-ти Юни да се отбелязва всяка година като световен ден на витилиго.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.