Разноцветен лишей
Разноцветен лишей

Причинител на питириазис верзиколор е дрождеподобна гъба – Pityrosporum orbiculare, паразитираща в роговия слой на епидермиса.

Предразполагащи фактори: повишена потливост, себорейна диатеза.

Клиническа картина на лишея

По кожата на гърдите, гърба, шията, раменния пояс, окосмената част на главата се появяват малки (диаметър 3-5 мм) невъзпалителни жълто-кафяви петна с резки неравни граници, при почесване – незначително брашневидна лющене. В резулта на периферен ръстеж, петната се увеличават по размери и се сливат в крупни петна. Субективни оплаквания отсъстват.

Диагностика с йодна проба – поразената кожа се намазва с йоден разтвор и се почиства със спирт: разрехавения от гъбите рогов слой бързо попива йода, и петната на разноцветния лишай рязко се отличава, украсявайки се в тъмно-кафяв цвят на фона на леко пожълтялата непоразена кожа.

Диференциална диагноза:

  • със сифилистична розеола: тя не се лющи, не се слива в широки участъци, йодната проба е отрицателна, серологичните реакции за сифилис са положителни;
  • псевдолевкодерма с истинска сифилитическа левкодерма: малки окръглени (0,5-1 см) или с мраморен рисунък хипопигментни петна без резки граници разполагат се на леко пигментирана кожа задната гръбна повърхност на шията, понякога могат да се разпространят по кожата на гърба.

Лечение на разноцветния лишай

Втриване на лечебни разтвори; антимикотични кремове; обработка с медицински шампоани в течение на 3-7 дни. За предотвратяване на рецидив – обработка на цялата кожна покривка. За козметичени цели за ликвидация на псевдолевкодермата след противогъбично лечение – ултравиолетово облъчване.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.