Псориазис вулгарис
Псориазис вулгарис

Псориазис – едно от най-разпространените заболявания на кожата, което се отнася към хроничните заболявания, протичащи с години, съпровождащо се с редуване на рецидиви и ремисии. От това заболяване страда около 2% от населението на земята.

Псориазисът е мултифакторно заболяване.

Псориазисът възниква, когато кожните клетки се сменят по-бързо от обикновено. Не е известна точната причина за това, но проучванията насочват към проблем в имунната система. Тялото произвежда нови кожни клетки в най-дълбокия слой на кожата. Тези кожни клетки постепенно се придвижват нагоре през слоевете на кожата, докато достигнат най-външното ниво, където умират и отпадат. Целият този процес обикновено отнема около 3 до 4 седмици. При хората с псориазис обаче този процес отнема само около 3 до 7 дни. В резултат клетките, които не са напълно зрели, се натрупват бързо на повърхността на кожата, причинявайки твърди, люспести червени петна, покрити със сребристи люспи.

Псориазисът се предава в семейството наследствено.

Провокиращите фактори са: травма на кожата, стрес, прием на някой медикаменти, злоупотребата с алкохол, инфекциозни заболявания (особено предизвикани от стрептококи, вирусни).са специално създадени като имуномодулиращи агенти, чието действие се изразява в блокиране на действието на специфични имунни клетки или на химически посредници.

Стадии на псориазиса

 1. прогресиращ стадий – поява в нови участаци на кожата на голямо число и с малък размер обриви;
 2. стационарен стадий – нови обриви не се появяват. Наличните престават да се увеличават;
 3. регресиращ стадий – уплътняване на псориатичните плаки, намаляне на лющенето. На местата на обривите често остават бели или кафеви петна.

Лечение на псориазиса

Лечението на псориазис се определят от вида, тежестта и засегнатата област на кожата. Терапията обикновено се стартира с локални кремове, нанесени върху кожата, и след това се преминава към по-силно лечение, ако е необходимо. Терапиите за псориазис са многобройни, но определянето на най-ефективната може да бъде трудно. Необходима е комуникация с дерматолога ви, ако смятате, че лечението не работи или имате неприятни странични ефекти. Лекарствата се разделят на 3 категории:

 • локално – кремове и мехлеми
 • фототерапия – кожата се излага на точно селектирани видове ултравиолетова светлина
 • системно – орални и инжекционни лекарства

Различните видове лекарства често се използват в комбинация. Често се налага лечението да се коригира.

Различните терапии за псориазис са описани по-долу.

Локална терапия

Локалната терапия обикновено е първи избор за лечение при лек до умерен псориазис. Това са кремове и мехлеми, които се нанасят върху засегнатите области. За някои хора локалната терапия е всичко, от което се нуждаят, за да контролират състоянието си, въпреки че може да отнеме до 6 седмици, преди да има забележим ефект. Ако имате псориазис на скалпа, може да се препоръча комбинация от шампоан и мехлем.

 • Емолиенти
 • Аналози на витамин Д
 • Калциневринови инхибитори
 • Катранени препарати
 • Дитранол
 • Локални кортикостероиди – не е препоръчително да се използват без указания от дерматолог! При неправилна употреба могат да доведат до влошаване на заболяването!
Фототерапия

Фототерапията използва естествена и изкуствена светлина за лечение на псориазис. Терапия с изкуствена светлина може да се прилага в болници и някои специализирани центрове, обикновено под грижите на дерматолог. Солариумът не е еквивалент на фототерапията!

 • Ултравиолетова B (UVB) фототерапия
 • Псорален плюс ултравиолетова A (PUVA) фототерапия
 • Комбинирана фототерапия с локални средства
Таблетки, капсули и инжекции

Ако псориазисът ви е тежък или локланата терапия не е дала резултат, може да ви бъде предписано системно лечение от дерматолог. Системните терапии повлияват кожата по цялото тяло. Тези лекарства могат да бъдат много ефективни при лечение на псориазис, но всички те имат потенциално сериозни странични ефекти. Всички системни терапии за псориазис имат ползи и рискове. Преди да започнете лечението, говорете с вашия лекар за възможните рискове. Има 2 основни типа системно лечение – небиологично (обикновено се дава под формата на таблетки или капсули) и биологично (обикновено се прилага като инжекции).

Небиологични лекарства:

 • Метотрексат – може да помогне за контролиране на псориазиса, забавяйки производството на кожни клетки и потискайки възпалението. Обикновено се приема веднъж седмично. Метотрексатът може да причини гадене и да повлияе на производството на кръвни клетки. Дългосрочната употреба може да причини увреждане на черния дроб. Хората, които имат чернодробно заболяване, не трябва да приемат метотрексат и не трябва да употребяват алкохол. Метотрексатът може да бъде много вреден за развиващия се плод, затова е важно жените да използват контрацепция и да не забременяват, докато приемат това лекарство и поне 3 месеца след спирането им. Като предпазна мярка се препоръчва мъжете да отложат опитите за дете поне до 3 месеца от последната доза на метотрексат.
 • Циклоспорин – лекарство, което потиска имунната система (имуносупресор). Първоначално е бил използван само след трансплантации, но се е оказал ефективен при лечение на всички видове псориазис. Обикновено се приема ежедневно. Циклоспорин увеличава риска за бъбречни заболявания и високо кръвно налягане.
 • Ацитретин – Ацитретинът е орален ретиноид, който намалява производството на кожни клетки. Използва се за лечение на тежък псориазис, който не е реагирал на други небиологични системни лечения. Обикновено се приема ежедневно. Ацитретинът има широк спектър от странични ефекти, включително сухота и напукване на устните, сухота на носните проходи и в по-редки случаи хепатит. Ацитретинът може да бъде много вреден за развиващия се плод, затова е важно жените да използват контрацепция и да не забременяват, докато приемат това лекарство, и поне 3 години след като спрат да го приемат.
 • По-нови лекарства – Апремиласт и диметил фумарат са по-нови лекарства, които помагат за намаляване на възпалението. Те се приемат като дневни таблетки. Тези лекарства се препоръчват за употреба само при тежък псориазис, който не е реагирал на други лечения, като биологично лечение.

Биологични лекарства:

Биологичните лекарства намаляват възпалението, таргетирайки свръхактивните клетки в имунната система. Те обикновено се използват при тежък псориазис, който не е реагирал на други терапии, или ако другите лекарства не са подходящи за вас.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.