Приемате ли Витамин Д правилно?
Приемате ли Витамин Д правилно?

Американската академия по дерматология (ААД) публикува актуализираната си позиция за Витамин D, след преглед на по-новите доказателства по отношение на ролята му в поддържането на оптимално здраве. Националният съвет по превенция Грижи за кожата също пусна своя собствена декларация позицията на 14 юли.

Лица, които редовно и правилно използват слънцезащита могат да бъдат изложени на риск от недостатъчност на витамин D и може да изискват по-висока доза на витамин D, като хранителните източници или добавки. Поради риск от рак на кожата от ултравиолетови лъчи (UV), ААД не препоръчва незащитено излагане на радиация от слънцето или от вътрешни устройства за тен.

„Изявлението за витамин D подкрепя дълго държаното убеждение на Академията за безопасни начини за получаване на този важен витамин – чрез здравословна диета, която да включва храни естествено богати на витамин D, храни и напитки подсилени с витамин D, както и витамин D добавки,“ – казва в съобщение за новините Дейвид М.Парисър – дерматолог  и президент на ААД.   

„Актуализираната препоръка за индивидуални лица, които ползват ежедневно слънцезащита пояснява, че както защитата на кожата от вредните лъчи на слънцето е важна, така е и подръжката на адекватни нива на витамин D,“ казва д-р Парисър. „Загрижеността за витамин D не трябва да кара хората да се откажат от защита срещу слънцето, а вместо това да проведат разговор с лекаря си за това как да се осигури адекватно и безопасно приемане на витамин D докато се предпазвате от рак на кожата.“

Американският департамент по земеделски диетични насоки препоръчва хората с повишен риск от недостатъчност на витамин D да получават добавка с обща дневна доза от 1000 IU витамин D, според изявлението на ААД.

ААД препоръчва добавка с 200 IU витамин D от раждането до възраст 50 години, за тези, които не са изложени на повишен риск от недостатъчност на витамин Д. Въпреки това  Американската академия по педиатрия препоръчва добавка с 400 IU витамин D дневно за деца под  18-годишна възраст.

Тъй като витамин D може да бъде токсичен във високи дози, САЩ храните и храненето съвет определи горна граница за безопасност при прием на витамин D от 2000 IU дневно за физически лица на възраст над 12-месеца и 1000 IU дневно за кърмачета.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.