Истини за крастата (Scabies)
Истини за крастата (Scabies)

Много хора смятат крастата за болест на миналото. Затова когато открият по тялото си странни петна, подобни на протривания, дори не подoзират, че това е краста.

Заболяемостта от краста в последно време рязко е нараснала. При появяване на първите обострени симптоми трябва да побързате да се обърнете към лекар. Крастата е не само неприятна, но и заразна болест. Затова ще насочим вниманието ви към разликите между крастата и другите кожни заболявания.

ТЯ СЕ ПРЕДАВА и ПРИ ПОЛОВ КОНТАКТ
Заразяването с краста се предизвиква от т.нар. малък паразитиращ кърлеж (Sarcoptes scabiei), който се загнездва в слоя на епидермиса. Впоследствие болният може да зарази и други хора, като при това съвсем не е задължително да има пряк контакт с него. Болестта е способна да „припълзи“ от мръсни парапети и дръжки в обществения транспорт, във влаковете, от чуждо легло, от рокля, която сте премерили в магазина, или от чужда кърпа за ръце. 30-40 на сто от заразените са именно децата.
Първите симптоми възникват 10-20 дни след заразяването – точно толкова време е нужно на кърлежите да се адаптират към новото си „местоживеене“. След това те започват активно да се размножават. Самците изведнъж загиват, а самките, които предизвикват болестта, се настаняват в кожата и започват да си прокарват път, снасят яйцата си и възпроизвеждат потомство. Денонощният маратон на самките е 3-6 см, а средната плодовитост – 1-2 яйца. Най-много яйца самките отлагат през ноември-декември. През това време е и пикът на заболяемостта.

ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА КРАСТАТА
Това са малки розови възелчета на повърхността на кожата. След това на тяхно място се появяват лъкатушещи червенекави линии с дребни мехурчета накрая. Още един показател за наличие на краста е кожният сърбеж, който рязко се засилва през първата половина на нощта. В това време на денонощието самките водят своята подривна дейност. С времето, от постоянното разчесване на засегнатите участъци, кожата се покрива с коричка.
Причинителят (кърлежът) обикновено се „внедрява“ в тези части на тялото, където кожата е най-нежна и тънка – между пръстите на ръцете, на китките, в сгъвките на лактите, под мишниците. Понякога обаче краста може да се появи и в областта на вътрешната повърхност на бедрата и върху корема. При децата причинителите на краста могат да се установят, където им харесва – дори на ходилата. Типично за крастата место са китките на ръцете и половия член при мъжете. Затова човек трябва да е внимателен при ръкостискане и секс.
Наличието на заболяването се определя много лесно – нетърпим нощен сърбеж и странниточкови обриви върху кожата. Това трябва да ви накара да се обърнете към дерматолог и да запазите час за преглед. При подозрение за краста се прави изстъргване на увредените участъци на кожата. Не е необходимо някакво специално оборудване за откриване на тази болест. Кърлежите се виждат с обикновен микроскоп. А понякога могат да се забележат дори и с просто око. Дължината на самките е 0,5 мм.

ЗАРАЗАТА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА НЕРВЕН СРИВ
• Крастата не представлява опасност за живота, но нощният сърбеж може да доведе дори до нервен срив. А непрекъснатото разчесване може да предизвика импетиго (заразна кожна инфекция) и фурункули (фурункул – гнойно възпаление на космената торбичка и свързаната с нея потна жлеза). Крастата е много опасна за хора с имунодефицит или за тези, които са били подложени на химиотерапия. При тях броят на паразитите рязко се увеличава и се получават тежки усложнения.
• Крастата никога не изчезва от само себе си. Затова посещението при лекаря е неизбежно.
• При навременна лекарска намеса заболяването се лекува бързо и просто. Съществуват много ефикасни средства, които се приемат само 1-2 пъти в зависимост от степента на заразяване. Сърбежът изчезва след първото обработване на засегнатия кожен участък, а обривите – след 10 до 14 дни.
• И още един съществен момент: на лечение подлежат всички, живeещи под един покрив със заразения. Дори и да нямат симптоми на заболяването.

Профилактика

  • Помнете: след изкарване на паразитите от кожата на човек, те живеят средно 5 дни. Във влажна среда могат да просъществуват до 15 денонощия. Но при температура, по-висока от 60 градуса, загиват за няколко часа;
    За да обеззаразите леглото и спалното бельо, трябва да го изварите и изгладите. Необходимо е да изгладите и дрехите на болния от двете страни. Вещите, неподлежащи на изтъркване и гладене, се опаковат в полиетиленови пакети и се изнасят на терасата за пет дни. Обувките и играчките се събират в полиетиленови пликове и не се докосват най-малко 7 дни.
    В стаята се прави влажно почистване с 1-2-процентен соден разтвор. Меките мебели също се дезинфекцират с напръскване на антисептичен разтвор.
Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.