Loading...

Трихомониаза

Всяка година около 180 милиона човека се заразяват с паразит, известен под названието Trichomonas vaginalis. Това е едноклетъчен организъм, който се отнася към протозоите, като поразява както мъже, така и жени. Любопитно е, че у повечето (но не у всички) жени симптомите за наличие на паразита са ярко изразени, а у болшинството от мъжете, но отново не у всички, не. При мъжете паразитите обитават уретрата и простатата. У жените трихомоните живеят във влагалището и причиняват големи неудобства. Трихомониазата е заболяване, източник на което стават изключително хора с клинично изразена или безсимптомна трихомониаза. Заразяването, като правило, произтича при полов контакт. Неполово заразяване се стреща крайно рядко, главно у момичета. Трихомоните обожават почти всички влажни места: бански костюми, хавлиени кърпи, долно бельо, халати за баня и тоалетни чинии. Трихомониазата се явява единствената половопредавана болест, която може да се получи от сядане в тоалетната. Установено е, че този паразит оцелява на пластмасови тоалетни чинии в течение на два часа. Той също може да остане жизнеспособен върху вибратори, спринцовки, стени на басейни и вани. Но все пак най-вероятното заразяване с трихомони е чрез контакт с вагинални или пенисни секрети от инфектираното лице, а така също чрез генитални и пръстови контакти.

Доколкото този паразит обичайно живее и в тънките черва, заразяването от вагината е възможно чрез фекалиите, в частност ако вие неправилно се изтривате – отзад напред, вместо това да вършите наобратно – от вагината назад.

По неизвестни засега причини трихомониазата поразява по-често жените – пушачки, като също е още по-разпространен и зачестява в комбинация с гонорея или кандидоза, сред сексуално активни жени. Младите девойки, още неводещи активен полов живот, обикновено се заразяват чрез източниците, описани по-горе. Не се ли излекува, заболяването може да персистира в организма в латентна (пасивна) форма в течение на много години. Полезно е да се знае този факт, ако имате рецидив на трихомониазата, но вие сте имали полови контакти само с мъже, у които няма симптоми. Организмът не изработва защитни антитела против тези паразити, затова с трихомониаза е много лесно да се заразите отново,  особено от инфектиран партньор.

Известни са три разновидности на инфекцията: влагалищна, чревна, устна.

Обикновено се счита, че разпространеността на трихомониаза сред мъжете и жените е примерно еднаква. При мъжете тя често протича безсимптомно,като основно място на обитаване се явява уретрата, у жените – влагалището, но понякога вторично се заразяват парауретралните жлези, маточната шийка н придатъците и. Характерна е многоогнищността на заразяването. Протичането на трихомониазата може да бъде много разнообразно – от безсимптомно носителство до изразени клинични прояви на остро възпалително заболяване.

Симптоми на трихомониаза у жените

Симптомите на трихомониаза са много прости:

  • постоянни, зачестяващи обилни секреции, воднисти или пенести (мехурчести), със сив или жълто-зелен цвят;
  • зловонен мирис;
  • сърбеж във вулвата, поняког разпространяващ се на вътрешната страна на бедрата;
  • осещане за парене и повишена болезненост по вулвата, понякога парене по время на уриниране;
  • неголямо вагинално кръвотечение, ако сърбажа и раздразнението са особено силни;
  • болезнено полово сношение;
  • в някой от случаите болка в долните части на гърба.

Прихващането на трихомониаза е възможно във всеки момент, но симптомите се усилват по време на менструация. Независимо, че списъкът от симптоми дава добра представа за проявата на трихомониаза, то безгрешната диагностика е трудна. Например, има голяма разлика между сиво-бели и жълто-зелени отделяния, но две жени могат да имат едни от тези симптоми, и в същото време у двете може да има трихомониаза. Единственият начин уверено да се установи диагнозата е анализ на“прясна намазка“, когато микроскопичното изследване на образец от секрета на предметно стъкло се провежда незабавно след вземане на проба. Охлажда се до стайна температура (за една-две минути), трихомоните престават да се движат, което затруднява тяхната идентификация.

Симптоми на трихомониазата при мъжете

Ако вие подозирате, че вашият партньор се явява носител на трихомони, проследете, няма ли у него следните симптоми:

  • парене по време на уриниране;
  • внезапно непреодолими позиви за уриниране;
  • чести позиви за уриниране.

Не забравяйте, че у болшинството мъже симптоми въобще няма, но това не е доказателство, че у тях няма трихомони. Всяка подозрителна проява трябва да служи като основание, за провеждане на курс на лечение. Даже заразилият се с трихомониаза не от партньор, може да предаде своето заболяване още до откриване в себе си на симптомите.

Диагностика на трихомониазата

Ако вие се обърнете към лекаря, прегледа ще бъде същия, като при подозиране на кандидоза: подробна анамнеза, оглед на тазовите органи, взимане на проби от вагинален секрет за незабавно микроскопско изследване. Ако заболяването е рецидивиращо или трудно се поддава на лечение, в лаборатория се култивира култура от микроорганизма, която се изследва за поставяне на по-точна диагноза. Някой лекари проверяват рН на вагиналния секрет веднага по време на прегледа. За трихомониазата е характерно високо рН.

Независимо от това, по какъв начин ще бъдат намерени трихомоните, лекарят незабавно ще назначи лечение. Макар трихомоните много да нервират, раздразняват, тяхното наличие не води към необратимо безплодие или запушване на тръбите, както при някой други заболявания, например хламидиаза.

Лечение на трихомониазата

Лечението на трихомониазата се провежда с орален прием на метронидазол. Домашни средства за лечение на това заболяване няма. Страничните явления понякога се изразяват във вид на металически привкус в устата, гадене, повръщане, диария или спазми в корема. Ако имате алергия към това лекарство, може да се появи обрив или уртики. Метронидазолът не трябва да се приема по време на беременност или кърмене, поради възможност от генетично увреждене на плода. В тези случаи лекарите предписват локални средства от типа на клотримазола за облегчение на симптомите. По време на приема на метронидазол не трябва да се употребява алкогол, поради неутрализация на лекарството и тогава единствения ефект от приема им ще бъде гадене и повръщане. Метронидазола е способен да застави организма да израбатва определено количество борищсе с инфекцията левкоцити, затова лекаря ще ви назначи анализ на кръвта с пълен анализ на левкоцитарния ред на кръвта до и по време на приема на лекарства за определяне на ефективността от лечението.Вашият партньор следва да премине такъв курс на лечение независимо от това, има ли у него симптоми на инфекция или няма.

Количка