Loading...

Скабиес (Краста)

Крастата (scabies) се предизвиква от кърлежа Sarcoptes scabiei. Самката на кърлежа е по- голяма от самеца. Паразитът има вид на карфица с бял цвят. След оплождането самецът загива. Роговия слой на кожата самката пробива със здрави хитинови челюсти, вън от кожата тя загива в течение на няколко дни. Половозрелите кърлежи се развиват от яйца в течение на 3-7 седмици. Заболяването по- често се среща в есенно-зимния период.

Инкубационен период на крастата – 3-4 седмици.

Път на заразяване с краста: непосредствен контакт с болния, ползване на негово постелно бельо, через играчки на болно дете.

Клиника на крастата. На местата на проникване на кърлежа се появява малък мехур. Но главния симптом – силния сърбеж, особено рязък вечер и нощем. Отбелязва се появата на симетрични и пръснати точковидни обриви, като възли, мехурчета, ходове и следи от разчесване по кожата.

Локализация на крастата:

 • сгъвките между палците на ръцете;
 • страничните поверхности на палците на ръцете;
 • сгъвките на китките;
 • разгъвката на предмишницата, лакътната става;
 • корема;
 • областта на млечните жлези (около зърното);
 • седалище, бедра, колена, областта на половия член.

Понякога на разгъвната повърхност на лакътните стави се откриват сухи корички (симптом Горчаков – Арди), които покриват папуловезикулозни елементи. Скабиозния ход се състои от близкоразположени черни точки – отверстия, които пробива кърлежа за изход на повърхността на младите кърлежи и за достъп на въздух. На мястото на мехурчето се образува кървениста коричка с големина на кърфица.

Кърлежа предпочита да се разполага на участък с тънък рогов слой. У малки деца има друга локализация: вътрешния край на стъпалото, ходила, длани, седалище, лице и кожата на главата.

Силния сърбеж води до разчесване, екскориации, нерядко усложнени с фоликулити, фурункули, лимфаденит, лимфангиит, импетиго, ектими. При разпространена и усложнена краста се открива еозинофилия в кръвта и понякога албуминурия в урината. Крастата може да се усложни с микробна екзема (при жените преимуществено в окружността на зърната, у мъжете – на вътрешната повърхност на бедрата) – участъците на поражения имат рязки граници, понякога покрити с голямо количество гной, корички.

Наблюдават се особени форми на краста – отсъствие на характерни обриви, но наличие на силен сърбеж. Наблюдава се у чистоплътни хора или при неправилно лечение. При щателен оглед се откриват единични разположени папуловезикули, възли, малки везикули, уртикоподобни елементи.

Диференциална диагностика на крастата – с пруритус. Но в този случай сърбежа бива и денем и нощем, болестта продължава с години, характеризира се със сив цвят на кожата, бял дермографизъм, наличие на възлив, често покрити с къровенисти корички, разположени преимуществено на разгъвните повърхности на крайниците, увеличение на лимфните възли.

Диагностика:

 • разполагане на папуловезикули на типични за крастата участъци на кожата;
 • наличие на типични ходове;
 • усилен нощен сърбеж;
 • поява на сърбящи обриви у няколко члена на семейството;
 • наличие на симптома на Горчакова-Арди;
 • понякога – наличие на признака „триъгълник“: в областта на кръстеца обривите се разполагат в триъгълник, върха на който е насочен към страната на седалищната гънка; има и импетигинозни елементи, пигментации с последващо образуване на атрофични петна;

Лечение: Използват се средства, които разрушават роговия слой и проникват в ходовете, унищтожавайки кърлежа.

Преди втриване на лекарството болния приема горещ душ, при пиодермия или екзематозен процес душ не се препоръчва. Измиване също се забранява по време на лечение.

Противоскабиозни средства се втриват в кожата на тялото и крайниците, втриване не се препоръчва в кожата на главата. При наличие на екзематизация тези средства не се втриват, а се лекува екземата. Едновременно се провежда лечение на усложненията.

Количка