„Пач“ тест за алергии
Loading...

„Пач“ тест за алергии

Запази час за преглед

„Пач“ тестът за алергии е диагностично провокационно изследване, използващо стандартизирани хаптени /алергени/ подходящо както за възрастни, така и за деца. Извършва чрез прилагане на алергени в малки камери, поставени на лепенки, които се залепят върху кожата на пациента. При положителен резултат се наблюдава реакция на кожата, ограничена до мястото на приложение на камерката съдържаща съответния алерген.

Виж цена

Често задавани въпроси (FAQ)

„Пач тест“ лепенката е съставена от група от камерки с различни алергени, монтирани на самозалепваща се лента. Целта на камерките е да осигури определена област, в която кожата да бъде изложена на алергените по време на теста.

Алергените са групирани в серии. Типичният скрининг се извършва чрез тестуване с „Базова серия“, наричана още стандартна серия. Тя съдържа селекция от обикновени алергени с висока степен на разпространение в специфичен район, докато специалните серии съдържат алергени, които имат високо разпространение в определени професии. Комбинацията от серии трябва да се определи от конкретната история на пациента.

„Пач тест“ лепенка е необходим, за да се гарантира, че алергена ще остане в пряк контакт с кожата за необходимото време от 48 часа и ще създаде стандартизирана контролирана реакция.

Пач тестът за алергии е подходящ за деца над 6 месеца.

Благодарение на теста могат да се диагностицират някои от най-често срещаните алергии при децата причинени от:

Козметика
Битова химия /напр. перилни и препарати за почистване/
Някои видове храни и напитки
Оцветители
Консерванти
Aнтибиoтици
Съставки в някои вакcини и др.

Тестът включва редица насрочени посещения на пациента в рамките на едноседмичен период. След приложението на теста на Ден 0 са необходими две или три срещи за отчитане. Главното отчитане трябва да се извърши в рамките на 48 часа след отстраняването на лепенките. Трябва да се извърши отчитане за забавена алергична реакция след 72 часа и/или една седмица след първоначалното прилагане на алергените.

Прекратяване на терапията със системни антиалергични медикаменти поне 2 седмици преди деня на тестуването. При неспазване на това условие най-често се наблюдава фалшиво-отрицателен резултат – липса на реакция към алергените.
При активно заболяване е необходимо да се изчака подобрение в състоянието на пациента. В противен случай може да се наблюдава фалшиво-положителен резултат към повечето или към всички алергени.

 • Не се излагайте на интензивно слънце (солариум) няколко седмици преди тестуването и до изчезване на обрива по кожата Ви при евентуална положителна реакция.
 • Спрете приема на противоалергични средства поне 2 седмици преди тестуването.
 • Пазете гърба сух до отчитане на резултатите. Не се къпете, не плувайте, избягвайте излишно потене и физически натоварвания.
 • Не търкайте гърба си и не правете упражнения, защото лепенката може да се размести или отлепи.

Възрaст:

18 – 50+
При непълнолетни задължително със съгласие на родител!

Продължителност на процедурата:

5 - 30 мин.

Необходим брой процедури:

Отчитане в период от 2 до 7 дни

Тип процедура:

мануална

Цена на Пач тест..............................150 лв.

Включва прилагане на пач тест + 2-3 прегледа за отчитане

Списък с всички алергени:

 

1.P-014APotassium dichromate0.5% pet
2.P-006p-PHENYLENEDIAMINE (PPD)1.0% pet
3.Mx-01Thiuram mix1.0% pet
4.N-001Neomycin sulfate20.0% pet
5.C-017ACobalt(II)chloride hexahydrate1.0% pet
6.Mx-19Caine mix III10.0% pet
7.N-002ANickel(II)sulfate hexahydrate5.0% pet
8.H-0102-Hydroxyethyl methacrylate2.0% pet
9.C-020COLOPHONIUM20.0% pet
10.Mx-03CParaben mix16.0% pet
11.I-004N-Isopropyl-N-phenyl-4-phenylenediamine (IPPD)0.1% pet
12.W-001LANOLIN ALCOHOL30.0% pet
13.Mx-05AMercapto mix2.0% pet
14.E-002Epoxy resin, Bisphenol A1.0% pet
15.B-001Peru balsam25.0% pet
16.B-0244-tert-Butylphenolformaldehyde resin (PTBP)1.0% pet
17.M-003A2-Mercaptobenzothiazole (MBT)2.0% pet
18.F-002BFORMALDEHYDE2.0% aq
19.Mx-07Fragrance mix I8.0% pet
20.Mx-18Sesquiterpene lactone mix0.1% pet
21.C-007AQUATERNIUM-151.0% pet
22.P-022Propolis10.0% pet
23.C-009BMETHYLISOTHIAZOLINONE+ METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE0.02% aq
24.B-033BBudesonide0.01% pet
25.T-031BTixocortol-21-pivalate0.1% pet
26.D-049EMETHYLDIBROMO GLUTARONITRILE0.5% pet
27.Mx-25Fragrance mix II14.0% pet
28.L-003HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE5.0% pet
29.M-035BMETHYLISOTHIAZOLINONE0.2% aq
30.Mx-30Textile dye mix6.6% pet
 1. Обработка на кожи, текстилна боя, декориране на порцелан, печат, фотолитография, пигментни отпечатъци, оцветяване на дърво, пиротехника, за смесване на палмово масло, восък и гъби; хидроизолационни тъкани, като окислител при производството на органични съединения, в електрически батерии, като инхибитор на корозията. В цимент, текстилни багрила, консерванти за дърво, сплави в металургията, фотографията, галванопластика, антикорозивни вещества, гравиране, автомобилна промишленост, производство на телевизори, фотокопирна хартия, татуировки, гримове, млекообработваема индустрия, заваряване, вещества за подови настилки, лакове за обувки, бои, лепила, пигменти и др.
 2. Междинно съединение с азобагрило; във фотографията; фотохимични измервания; междинен продукт при производството на антиоксиданти; лабораторен реагент; боя за коса и козина; литография; фотокопиране; масла; греси; бензин и като антиоксидант / ускорител в каучуковата и пластмасовата промишленост. Хидрохлоридът се използва като реагент на кръв. Кръстосана реакция с: парабени, PABA, пара съединения.
 3. Смес от вещества, използвани като добавки към гумени изделия, за да се предотврати разграждането на каучука и да се подобри неговата функция. Този вид вещества могат да се добавят към продукти като ръкавици, кабели, гуми, ластици, дръжки. Някои съставки се използват и като антикорозионни средства и дезинфектанти за семена и детергенти. Репеленти срешу насекоми; Съставен елемент на дисулфирам. Фунгициди, бактериостатици, пестициди.
  1.D-019Dipentamethylenethiuram disulfide0.25% pet
  2.T-002Tetraethylthiuram disulfide (TETD)0.25% pet
  3.T-005Tetramethylthiuram disulfide (TMTD)0.25% pet
  4.T-006Tetramethylthiuram monosulfide (TMTM)0.25% pet
 4. Локални антибиотици; Някои ваксини; Кръстосана реакция с: streptomycin, gentamycin, framycetin, dihydrostreptomycin, kanamycin, spectinomycin, tobramycin, paromomycin, butirosin, bacitracin.
 5. Компонент в бои за стъкло и порцелан. Като сикатив в боите. Метални сплави; Цимент; Следи от елемента могат да бъдат намерени в бирата и някои брашна, като замърсители; В различни сплави (зъбни и др.). Често се съчетава с алергия към никел и калиев бихромат.
 6. Лекарства срещу изгаряния; кремове и супозитории за хемороиди, кремове за лечение на опарване от коприва, перорални и гингивални продукти, спрейове / таблетки за болки в гърлото, адстрингенти, средства за подтискане на апетита, лекарства за мазоли и брадавици, продукти за гъбички по краката, лекарства в стоматологията. (Етил-4-амино бензоат). Кръст: пара група съединения, butethamine, procainamide, hydrochlorothiazide, PABA and esters, azo/aniline dyes, PPD, sulfonamides, sulfonylureas, 4-aminosalicylic acid, parabens, Amylocaine hydrochloride.Локални анестетици:
  1.B-004Benzocaine5.0% pet
  2.D-005BDibucaine hydrochloride2.5% pet
  3.T-025ATetracaine hydrochloride2.5% pet
 7. В никелирането, като багрилно при боядисване и печатане на текстил, почерняване на цинк и месинг, катализатори на никел и никел карбонат, покрития, керамика и производство на органични никелови соли (например никелов амониев сулфат). Никел метал: често срещан хаптен, присъстващ в различни сплави, галваничен метал, обеци, държачи за червило, часовници, копчета, ципове, пръстени, прибори, инструменти, батерии, машинни части, работни разтвори на металорежещи течности, никелиране на сплави и др. монети, пигменти, протези, ортопедични протези, ключове, ножици, самобръсначки, рамки за очила, кухненски принадлежности и др. Храни с високо съдържание на никел: храни, приготвени в съдове от „неръждаема стомана“; храни от консерви; шоколад; ядки (фъстъци); бобови и грахови изделия; храни, съдържащи овес, броколи и др.
 8. Метакрилен мономер за използване в UV мастила, лепила, лакове, зъбни материали, изкуствени нокти, покрития на подсилени стъкла, смоли за бои, свързващи вещества за текстил и хартия и др. Съдържа 1% сорбитан сесквиолеат като емулгатор. Други наименования: 2-Propenoic acid, Glycol Methacrylat, 2-methyl-, Glycol monomethacrylate, 2hydroxyethyl ester , GMA, 2-(Methacryloyloxy)ethanol, Mhoromer, Beta-Hydroxyethyl Methacrylate, Heme-a, Ethylene glycol methacrylate
 9. Жълта смола при производството на лакове, печатарски мастила, хартия, запояващи флюси, смазки, режещи течности, адхезивни лепила, повърхностни покрития, лак, изолации, восъци, козметика (маскара, руж, сенки за очи), локални лекарства, обувки, лъкове на струнни инструменти, глина, помощни средства в атлетиката, почистващи препарати от борово масло. Компонент в материал, използвани в стоматологията. Кръстосана реакция с: Перувиански балсам, dihydroabietyl alcohol, дървесни смоли.
 10. Смес от консерванти, често срещани в козметични и фармацевтични кремове, течни сапуни, контрацептиви, балсам за коса, грим, линимент, флуорен разтвор, шампоан, капки за уши / очи / нос, спрейове за нос и др. В някои храни : туршии, сосове сладка, безалкохолни напитки, захарни изделия. Кръстосана реакция с: Други парабени, hydroquinonemonobenzylether, hydroquinone monobenzyl ether, други парабени,пара група съединения.
  1.B-020BUTYLPARABEN4.0% pet
  2.E-010ETHYLPARABEN4.0% pet
  3.M-012METHYLPARABEN4.0% pet
  4.P-020PROPYLPARABEN4.0% pet
 11. Защита на каучук срещу окисляване, озон, гъвкаво напукване и отравяне от мед и манган. Антидеградант в естествен каучук, стирен-бутадиен, нитрил-бутадиен, бутадиен и хлоропренов каучук. Латексови изделия Кръстосана реакция с: пара група съединения.
 12. Като основа за мехлеми в козметични и фармацевтични продукти.
 13. Смес от вещества, използвани като добавки към каучуковите изделия, за да се предотврати разграждането на каучука и да се подобри неговата функция. Този вид вещества могат да се добавят към продукти като ръкавици, кабели, гуми, ластици, дръжки. Някои съставки се използват и като антикорозионни средства и дезинфектанти за семена. Обувки, ластици в бельо и дрехи, презервативи и диафрагми, медицински изделия, играчки, гуми и тръби, оборудване за бъбречна диализа, бански костюми. Фунгицид. Инхибитор на корозия в разтворими масла за рязане и смеси против замръзване. Използва се също в грес, лепила, препарати за емулсии на фотографски филми, ветеринарни продукти, като прахове и спрейове от кърлежи и бълхи.
  1.M-0162-(4-Morpholinylmercapto)benzothiazol (MOR)0.5% pet
  2.D-003Dibenzothiazyl disulfide (MBTS)0.5% pet
  3.C-023N-Cyclohexyl-2-benzothiazolesulfenamide0.5% pet
  4.M-003A2-Mercaptobenzothiazole (MBT)0.5% pet
 14. Смола на базата на епихлорхидрин и бисфенол А за използване в пластири (лепенки) лепила, повърхностни покрития, електрическа изолация, пластификатори, полимерни стабилизатори, ламинати, повърхностни покрития, бои и мастила, финиширащи продукти, изделия от PVC, винилови ръкавици и др. В строителството, електронната микроскопия и скулптурите. Олигомерите могат да варират в молекулно тегло от 340 и повече. Колкото по-голямо е молекулното тегло, толкова по-малко сенсибилизира съединението.
 15. Аромат в тютюн, напитки, сладкиши, торти, вина, алкохолни напитки, подправки и др. Фиксатор и аромат в парфюмерията. Неговата миризма прави балсамовото масло в Перу много универсален парфюмен материал, който може да бъде вграден в почти всеки тип парфюмна основа. Използва се и за втвърдяване на сапуна. Някои парфюмерийни приложения; В лекарства за локално приложение, стоматология и др. Състои се от естери на канелена и бензоена киселина, ванилин, стирацин. (Индийски балсам, китайско масло, черен балсам, балсам на Хондурас, балсам Суринам). Кръстосана реакция с: колофон, балсам Толу, канелати, бензоати, стиракс, бензоин, тигров балсам, пчелен восък, бензалдехид, бензилсалицилат, иглолистен алкохол, кумарин, евгенол, изоеугенол, фарнезол, пропанидид, прополис, диетилстилбестрол. Съдържа 5% сорбитан сесквиолеат като емулгатор.
 16. Смола, използвана в лепила за обувки и каишки за часовници. Също така в самозалепващи се лепила, шперплат, изолация, автомобили, моторни масла, мастила, хартии, дезинфектанти, дезодоранти. Може да причини депигментация.
 17. В производството на естествени и други каучукови изделия, като обувки, ръкавици, гума в бельо и дрехи, презервативи и диафрагми, медицински изделия, играчки, гуми и епруветки, оборудване за бъбречна диализа, бански костюми. Фунгицид. Инхибитор на корозия в разтворими масла за рязане и смеси против замръзване. Използва се също в грес, лепила, препарати за проявяване на фотографски филми, ветеринарни продукти, като прахове и спрейове против кърлежи и бълхи. Кръстосана реакция с: бензотиазолови деривати (използвани при обработка на кожи).
 18. Това съединение се използва като консервант, дезинфектант и антисептик, в балсамиращи разтвори и при производството на фенолни смоли, изкуствена коприна, естери на целулоза, багрила, карбамид, тиоурея, меламинови смоли, органични химикали, стъклени огледала и експлозиви. Използва се и за подобряване на устойчивостта на багрилата върху тъканите, за дъбене и консервиране на кожи, за тъкани и хидроизолация, като бактерицид и фунгицид за зеленчуци и други растения, за унищожаване на мухи и други насекоми, за запазване и коагулация на каучуков латекс и за предотвратяване на плесен и лимец в пшеница и гниене в овес. Използва се за превръщане на казеин, албумин и желатин в неразтворим, при химичен анализ, като фиксатор на тъканите, като компонент от плочи от дървесни частици и шперплат и при производството на Пентаеритрит, Хексаметилентетрамин и 1,4-Бутандиол. Използва се и при изолация на тавани и стени, в смоли, използвани за устойчивост на набръчкване на тъканите, във фотографията за втвърдяване на желатинови плочи и хартии, за тониране на желатино-хлоридни хартии и за хромиран печат и разработване. Той е междинен продукт в производството на лекарства и междинен продукт на пестициди. Използва се за производството на карбамид, фенолни меламини и ацеталови смоли. В текстилните изделия. Като астригент, дезинфектант, консервант в козметиката, металообработващи течности, шампоани и др. Други области на експозиция включват антиперспирант в козметиката, стоматологичната пластмаса, анхидротици, производство на ПДЧ, почистващи препарати, дезинфектанти и дезодоратори, химическо чистене, лепила, минерали производство на вълна, бои и покрития, хартиена промишленост, фенолни смоли и карбамидна пластмаса в лепила и обувки, фотографска хартия и разтвори, лакове, печатни материали, дъбилни агенти, лекарства срещу брадавици, разтвори за балсамиране, торове, дървесни композити, изолация. Bakzid P, Biocide DS 5249, Bronopol, Dantoin MDMH, DMDM Hydantoin, Dowicil 200, Germall 115, Germall II, Grotan BK, Hexamethylenetetramine, KM 103, Paraformaldehyde, Parmetol K50, Polyoxymethlene urea, Preventol D1 – Preventol D1 – Preventol D1 D3. Кръстосана реакция с: арил-сулфонамидна смола, хлороалил-хексаминиев хлорид.
 19. Смес от различни съставки на аромати, често причиняващи дерматит от парфюмирани продукти в козметиката, хранителната индустрия и стоматологията. Съдържа 5% сорбитанов сесквиолеат като емулгатор. Кръстосана реакция с: прополис, перувиански балсам, канела.
  1.C-013CINNAMYL ALCOHOL1.0% pet
  2.C-014CINNAMAL1.0% pet
  3.H-008HYDROXYCITRONELLAL1.0% pet
  4.A-014AMYL CINNAMAL1.0% pet
  5.G-001GERANIOL1.0% pet
  6.E-016EUGENOL1.0% pet
  7.I-002ISOEUGENOL1.0% pet
  8.O-001Oakmoss absolute1.0% pet
 20. Сесквитерпен лактон, изолиран от растението Compositae Saussurea lappa. Маслото, което се добива от Saussurea lappa, се използва в парфюмерията и в Ориента за всякакви заболявания. Основни представители от семейството са: лайка, невен, хризантема, бял равнец, бял пелин, синя жлъчка, глухарче, далии, маргаритки, слънчоглед, магарешки бодил. Храни: марули, цикории, артишок, слънчогледови семки, чай от лайка, пелин, дафинов лист. Хомеопатични и билкови козметични продукти. Костунолидът присъства в растението заедно с дехидрокостус лактон. Може да причини airborne contact dermatitis.
  1.C-039Costunolide0.033% pet
  2.A-003BAlantolactone0.033% pet
  3.D-056Dehydrocostus lactone0.033% pet
 21. Формалдехид-освобождаващ консервант в кремове за ръце, лосиони, кремове за лице, шампоани, латексови бои, медикаменти за локално приложение, лакове, металообработващи течности, лепила, мастила и др. Кръстосана реакция с: formaldehyde, formaldehyde-releasing preservatives.
 22. Открива се в биокозметиката, кремовете за лице, мехлемите, лосионите, разтворите, лак, паста за зъби, вода за уста, таблетки, дъвка и др. Също така се намира във восък за цигулки. Съдържа флавоноидни агликони и основният хаптен е 1,1-диметилалил естер на кафеената киселина. Кръстосана реакция с: Перувиански балсам.
 23. Компоненти в биоциди, за използване като консерванти в маслени и охлаждащи течности, сапуни, латексови емулсии, контрол на слузта в хартиени мелници, самолетни горива, проверка на млечни продукти, радиография, мастила за печат, влажна тоалетна хартия, перилни препарати, шампоани, балсами за коса, гелове за коса и тяло, кремове и лосиони, гримове и др. Фотосенсибилизатор.
 24. Нехалогениран кортикостероид за употреба в локални препарати и за лечение на ринит и астма. Принадлежи към типа кортикостероиди от група В (триамцинолон ацетонид). Добър маркер за кортикостероидна алергия. Кръстосана реакция с: хидрокортизонов бутират. Може да се замени с: дексаметазон и бетаметазон.
 25. Локални кортикостероиди, принадлежащи към стероидите от група А (хидрокортизон), използвани в назални спрейове за лечение на ринит. Добър маркер за кортикостероидна контактна алергия от група А. Може да се замени с: дексаметазон и бетаметазон.
 26. Консервант за металообработващи течности, козметика, мокри кърпички, лепила, латексни емулсии и бои, диспергирани пигменти и перилни препарати. Активна съставка в Euxyl K 400 и Tektamer 38.
 27. Смес от 6 съставки за аромат, често причиняващи дерматит от употреба на парфюмирани продукти.
  1.H-025Hexyl cinnamic aldehyde5.0% pet
  2.L-003HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE2.5% pet
  3.F-004FARNESOL2.5% pet
  4.C-038COUMARIN2.5% pet
  5.C-036CITRAL1.0% pet
  6.C-037CITRONELLOL0.5% pet
 28. Ароматът, известен с нежната си деликатна флорална нотка на лилия, cyclamen, напомняща hydroxycitronellal. Използва се в продукти като алкохолен лосион, антиперсирант, Deo Stick, почистващ препарати, омекотител за тъкани, повърхностни препарати, шампоан и сапун. Стабилизиран с 0,1% BHT.
 29. Този химикал функционира като биоцид и консервант в групата на изотиазолиноните и се използва широко в козметиката, шампоаните, сапуните и продуктите за грижа за тялото, охлаждащи масла и др. Някои негови компоненти могат да са фотосенсибилизатори – да предизвикат кожни реакции в комбинация с ултравиолоетова светлина. Метилтизотиазолинон обикновено се използва заедно с метилхлороизотиазолинон. Тази комбинация се продава под търговската марка на Kathon CG.
 30. Сред текстилните багрила дисперсните багрила са често срещани сенсибилизатори. Затова беше направена смес, съдържаща най-достъпните дисперсни оцветители. Това са багрила, които обикновено се намират в различни материи и дрехи.
1.D-027Disperse Blue 351.0
2.D-031Disperse Orange 11.0
3.D-032DISPERSE ORANGE 31.0
4.D-034Disperse Red 11.0
5.D-035DISPERSE RED 171.0
6.D-036Disperse Yellow 31.0
7.D-040Disperse Blue 1060.3
8.D-041Disperse Blue 1240.3
Покажи всички