„Пач“ тест за алергии
Loading...

„Пач“ тест за алергии

Запази час за преглед

Зарежда се...

„Пач“ тестът за алергии е диагностично провокационно изследване, използващо стандартизирани хаптени /алергени/ подходящо както за възрастни, така и за деца. Извършва чрез прилагане на алергени в малки камери, поставени на лепенки, които се залепят върху кожата на пациента. При положителен резултат се наблюдава реакция на кожата, ограничена до мястото на приложение на камерката съдържаща съответния алерген.

Виж цена

Какво представлява пач тестът за алергии?

„Пач тест“ лепенката е съставена от група от камерки с различни алергени, монтирани на самозалепваща се лента. Целта на камерките е да осигури определена област, в която кожата да бъде изложена на алергените по време на теста.

Алергените са групирани в серии. Типичният скрининг се извършва чрез тестуване с „Базова серия“, наричана още стандартна серия. Тя съдържа селекция от обикновени алергени с висока степен на разпространение в специфичен район, докато специалните серии съдържат алергени, които имат високо разпространение в определени професии. Комбинацията от серии трябва да се определи от конкретната история на пациента.

„Пач тест“ лепенка е необходим, за да се гарантира, че алергена ще остане в пряк контакт с кожата за необходимото време от 48 часа и ще създаде стандартизирана контролирана реакция.

Тестът за алергии подходящ ли е за деца?

Пач тестът за алергии е подходящ за деца над 6 месеца.

Благодарение на теста могат да се диагностицират някои от най-често срещаните алергии при децата причинени от:

 • Козметика
 • Битова химия /напр. перилни и препарати за почистване/
 • Някои видове храни и напитки
 • Оцветители
 • Консерванти
 • Aнтибиoтици
 • Съставки в някои вакcини и др.

Как се провежда пач тестът?

Тестът включва редица насрочени посещения на пациента в рамките на едноседмичен период. След приложението на теста на Ден 0 са необходими две или три срещи за отчитане. Главното отчитане трябва да се извърши в рамките на 48 часа след отстраняването на лепенките. Трябва да се извърши отчитане за забавена алергична реакция след 72 часа и/или една седмица след първоначалното прилагане на алергените.

 

Изисквания към провеждането на епикутанно тестуване:

 • Прекратяване на терапията със системни антиалергични медикаменти поне 2 седмици преди деня на тестуването. При неспазване на това условие най-често се наблюдава фалшиво-отрицателен резултат – липса на реакция към алергените.
 • При активно заболяване е необходимо да се изчака подобрение в състоянието на пациента. В противен случай може да се наблюдава фалшиво-положителен резултат към повечето или към всички алергени.

Препоръки за периода на тестуването:

 • Не се излагайте на интензивно слънце (солариум) няколко седмици преди тестуването и до изчезване на обрива по кожата Ви при евентуална положителна реакция.
 • Спрете приема на противоалергични средства поне 2 седмици преди тестуването.
 • Пазете гърба сух до отчитане на резултатите. Не се къпете, не плувайте, избягвайте излишно потене и физически натоварвания.
 • Не търкайте гърба си и не правете упражнения, защото лепенката може да се размести или отлепи.

 

Цена на Пач тест

Включва прилагане на пач тест + 2-3 прегледа за отчитане ………….. 150 лв.

месец

на

ПИЛИНГА

Лазерен, Радиочестотен и Химичен пилинг в специални промо пакети с отстъпки до 200 лв.