Лазерно лечение на гъбички по ноктите
Loading...

Лазерно лечение на гъбички по ноктите

Онихомикозата е широко разпространена болест по ноктите. Нейното лечение има ограничен избор от методи, често неефективни. В лечението на гъбичките на ноктите се използват локални противогъбични кремове, които не могат да проникнат в нокътя достатъчно надълбоко, за да го избавят напълно и сигурно от тази патология. За повишаване ефективността на терапията локалното приложение на антимикотични средства се съчетава с вътрешен прием на антимикотични препарати. Недостатък на пероралната тeрапия се явява изразеното токсично въздействие върху черния дроб – хепатотоксичност, в резултат на което лечението с тях нанася повече вреда, отколкото полза.

Причина за онихомикозата

Гъбичните поражения на ноктите засягат ноктите на ръцете и краката, като те се предизвикват от различни видове дрожди и плесени, а така също и от дерматофити.

Терапия

Проблема в лечението на онихомикозата се заключава в това, че поражението на гъбите се локализира както на ноктите, така и под нокътната плочка. Такава локализация на гъбичката затруднява лечението на нокътя, защото локалните кремове не проникват през нокътната пластина. Затова курса на лечение се състои от комбинация от локални препарати и таблетирани противогъбични препарати.

Лечението с таблетирани (системни) антимикотици има както преимущества, така и недостатъци. Преимуществото на системните препарати е в това, че те с помоща на кръвта могат да се доставят дълбоко, в нокътното ложе, достигайки матрикса – зоната на ръстеж на ноктите, където локалните средства не проникват.

Недостатъци на локалното лечение за онихомикоза са, че нанасянето на кремове и лакове е недостатъчно ефективно заради лошото проникване на препарата през нокътната пластина.

Системното лечение обезпечава добро проникване на препарата и активно въздейства на инфекцията даже в запуснати случаи, когато е поразен матрикса на ноктите, но поради високата токсичност системните препарати не могат да се приемат продължително. Всички системни противогъбичкови препарати оказват токсично въздействие на черния дроб и бъбреците. От друга страна, системните противогъбичкови препарати подтиска имунитета, което прави нокътя уязвим към повторно заразяване с гъбки. Затова съществува висок риск от повторно инфектиране на ноктите.

Ако вие имате онихомикоза, то лазерното лечение с Алма Laser – Clear Сhoice ще помогне да се избавите от това положение бързо, ефективно и безопастно. Лазерния метод Clear Choice се състои от два етапа, при които се въздейства с два различни лазера (KTP 535nm-през първия етап) и (Long Pulse 1064nm-през втория етап), в резултат на което се осъществява дълбоко и интензивно въздейства върху ноктите, прониквайки дълбоко в ложето на нокътя, където е локализирана гъбичната инфекция. По време на израстването, поразения нокът се замества със здрав нокът.
Обикновенно, процедурата заема 15-20 минути, като се провеждат 2-3 сеанса през месец.

Не бива да се бърка лечението срещу гъби със специализирани лазери, предназначени за онихомикоза Clear Choice с въздействието на нискоинтензивните лазери, които не разрушават гъбичките, а само активират обменните процеси в ноктите или неспецифичното лечение с аблационните лазери, които отделят и унищожават нокътната плочка, без да повлияват нокътното ложе. Това са принципно различни методи на лечение.

С какво се отличава Alma Laser – Clear Choice от другите лазери?

По време на процедурата с лазер срещу онихомикоза – Clear Choice пациентът усеща само слаба болка в първата фаза на процедурата и приятно затопляне до слабо парене във втората фаза по нокътя. Този двуфазен процес обезпечава уникалната технология на Clear Choice, която позволява да се поразят както хифите (при първата фаза), така и спорите (при втората фаза). Това е гаранция за тотално саниране на участъка с нокътя за в бъдеще.

Не се съмнявайте в качеството, това е водищата идея и кредо на компания Alma Laser Израел.