Национална кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома 2012 – къде да се прегледате на 9 Май?
Национална кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома 2012 – къде да се прегледате на 9 Май?

Списък на медицинските центрове и дерматолози, които ще се включат в кампанията Евромеланома 2012 на 9 Май.

ВАЖНО!

За гр. Бургас

Д-р Н. Драголов дерматовенролог
ж.к „ Братя Миладинови бл. 134 партер
056/810-855, 0888 824865

Какво могат да значат бенките и петната по кожата

От безобидни до потенциални места за поява на меланома

Образуванията и пигментните петна по кожата са различни както по своята форма и произход, така и по степента на безопасност и вреда. Нека направим един стегнат разбор на техните характеристики спрямо конкретния им вид.

Бенките и петната по рождение, които имат общо наименование невуси, възникват по кожата там, където има натрупване на клетки, произвеждащи меланин – тъмен пигмент.

Числеността, големината и цветът на бенките се определя от гените. Бенките не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед, защото поне на теория почти всяка от тях може да се изроди в меланома (рак на кожата).

Пигментните петна също могат да бъдат с различна форма и размери. Те възникват по-често при жените като резултат от облъчване или слънчеви изгаряния. Съществуват и други причини за тяхната поява: бременност, прилагане на кремове, които не са подходящи за кожата. Този тип кожни оцветявания се срещат по-редовно при хора с мургава кожа и черна коса.

Луничките също са пигментни петна, но с жълто-кафяв цвят. Причината за тяхното образуване е меланинът. Най-често луничките се срещат при белите хора със светла и рижава коса. Появяват се на 3-4 годишна възраст, развиват се почти винаги по кожата на лицето и са особено забележими в слънчево време. На около 40-годишна възраст част от тях започват да изчезват. Те не вредят на здравето и премахването им е оправдано само с козметична цел.

Белите петна (витилиго) са противоположност на бенките и възникват върху тези участъци от кожата, където няма меланин. Все още не е открита закономерност в тяхната поява и разположение.

Те се смятат за козметичен дефект, но проведени наскоро експерименти показват, че кръвната плазма на хората, страдащи от витилиго, вкарана в опитни животни, води до прогресираща загуба на пигментацията на кожата. От тези петна можете да се избавите по медицински път или да ги скриете с помощта на козметични средства.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.