Микози
Микози

КАНДИДОЗА

Кандидозата представлява поражение на кожата, лигавиците, вътрешните органи и ноктите, обусловено от екзогенно внедрени гъби от рода Candida.

Източник на инфекцията – болен от остра форма на кандидоза. Заразяването протича по пряк и непряк контактен път.

Кандидоза на големите кожни гънки се стреща по-често в детска възраст, съчетавайки се с поражение на лигавиците. Кожата под гърдите, бедрените, между седалищните, подмишечните гънки е хиперемирана, границите са резки, на повърхността има вели сиви мехури; след чието разкритие – гладки, блестящи, влажни повърхностни ерозии.

Кандидоза на малките кожни гънки – кандидоза на шията, пъпа, междупалцевите промеждутъци. На шията клинически формата е по- лека и се поддава на лечение.

Кандидоза на палците на ходилото – еритема с резки граници, съпроводена от сърбеж, появяват се мехури и ерозии. Носене на обувки задълбочава процеса, образуват се рагади.

Междупръстна кандидозна ерозия на ръцете носи асиметричен характер, възниква по-често на дясната ръка между 3-4 пръст. Еритем – ярко-червен, по периферията отслояващ се епител, появява се болка. Диференциална диагноза с херпетична инфекция, при която пораженията са по- дълбоки, края на участъците на поражение са полициклични, възниква след преохлаждане.

Повърхностна кандидоза на кожата на тялото (у деца). Отчетлива клиника нямат, напомня обрив при скарлатина. При поражение на дланта и ходилото на фона на еритем – лющещи се участъци във вид на гирлянд. Кожата е жълто-кафява, удълбават се кожните гънки, появява се хиперкератоза.

Кандидоза на гръдното зърно – често у кърмящи майки, ако у бебето има млечница. Розово-червена кожа лющеща се с малки люспички.

Кандидоза на ноктите – от задния край на нокътния вал, при натиск се отделя течна гной, загубва се блясъка, разрушава се, болезненост.

Поражение на кожата на главата на половия член и препуциума – у лица, страдащи от захарен диабет. Кожа: червена с извити лющещи се участъци, бяло-сив налеп; открива се блестяща ерозирана повърхност, развива се сърбеж.

Кандидамикиди – вторични алергични обриви, свидетелстващи за сенсибилизация към възбудителя и продуктите на неговата жизнена дейност.

Хронична генерализирана грануломатозна кандидоза започва в ранно детство с поразяване на лигавицата на устата, след това се въвличат ъглите на устата, нокътния вал; кожата на значителни участъци е еритематозна с лющещи се участъци; появяват се възловидни елементи, превръщащи се в плаки, а възлите – в туморовидни образувания. Тяхната повърхност е покрита със сиво-жълти кори,след снемането на които се откриват вегетации.

Поражение на лигавицата на устата. Кандидозен стоматит включва кандидозен глосит, гингивит, кандидозна ангина.

Кандидозен хейлит. Кожата на черваната граница на усните отича, появяват се дълбоки радиални гънки, съпровождащи се със сухост и неприятни усещания.

Поражение ъглите на устата – ъглите се покриват със сиво-бяла плена, след отслояване – ерозии.

Висцерален кандидоз: поразяване на хранопровода – в неговата средна трета оток и хиперемия на лигавицата, разязвявания, покрити с беловата пелена, болезнена дисфагия; възможни катарални, ерозивни гастрити, ентерит, ентероколит.

Кандидозен сепсис – тежко общо състояние на болния с треска, образуване на абсцеси в различни органи; нерядко – гноен менингит, язвен ендокардит. Прогнозата често е неблагоприятна.

Вулвовагинит възниква често в климактериум, след употреба на антибиотици, при хормонални нарушения. Появява се сърбеж, лигавиците са ярко-червен цвят, инфилтрирани, сухи; отделни участъци блестящи, гладки, появява се сиво-бял налеп.

Диагностика на кандидозата:

  • при микроскопия се откриват дрождеви клетки, псевдомицели;
  • ендоскопическо изследване ( биопсия от поразените места).

Ингвинална епидермофития

Възбудителят на ингвиналната епидермофития поразява роговия слой на кожата. Източник на заболяването е болния човек. Ингвиналната епидермофития се предава чрез тоалетни принадлежности. Предразполагащи фактори – висока температура, тъмнота и повишена влажност на обкръжаващата среда; хиперхидроза, възможни вътреболнични инфекции. Заболяването се наблюдава преимуществено у мъже. Локализацията му е – големите кожни гънки, особено ингвиналните и седалищните; възможно е поражение и на други участъци от кожата и ноктите на палците на краката.

Клиника на ингвиналната епидермофития

Възпалителни еритемни петна с окръглени очертания, червено-кафяв цвят, разположени симетрично, рязко отграничени от окръжаващата кожа с отчетлив вал, покрит с малки мехурчета, пустули, корички и люспи. В резултат на периферен растеж петната могат да се слеят едно с друго, образувайки обширни участъци с фестонирани очертания. Протичането е хронично. Субективно – сърбеж, смъдене, болезненост, особенно при ходене.

Лечение на ингвиналната епидермофития

  • антимикотични кремове
  • антимикотични спиртове и разтвори
  • 2%-тен йоден разтвор.
Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.