Всичко за инжектирането на филъри
Всичко за инжектирането на филъри

Видимите знаци на възрастовите промени се появяват във времето в резултат на множество фактори като начина на живот, влиянието на слънцето, наследственост. Един от най-ранните знаци е появата на бръчки в следствие от многократните движения на лицевите мускули и загубата на пълнотата на лицето. Омекотяването на линиите на лицето, възстановяването на неговия обем и пълнота може да бъдат постигнати чрез неоперативно поставяне на филъри.
Ако желаете да възстановите лицевия контур или да намалите бръчиците и гънките по лицето, инжектирането на филъри в меката тъкан може би е подходящата за Вас процедура. Чрез инжектирането на филъри могат да се уголемят устните, да се подчертаят контурите, да се омекотят гънките на лицето и бръчките и, в някои случаи, да се подобри вида на вдлъбнати белези. Резултатът е по-гладко, по-пълно и младежко лице.

Тази брошура ще Ви запознае в най-общи линии с процедурата по инжектиране на филъри. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

При планиране на пластичната операция, уверете се, че:

 • Вашият пластичен хирург има правото да практикува медицина в страната, в която ще се извърши операцията
 • Вашият пластичен хирург е завършил своето обучение и е положил успешно всички изпити за практикуване на пластична хирургия
 • Вашия хирург е член на национална общност по пластична хирургия, която се признава от Интернационалната Конфедерация по Пластична,Реконструктивна и Естетична Хирургия (IPRAS)


Какво представлява инжектирането на филъри

Филърите представляват заместители, които възстановяват естествената пълнота на лицевия контур. Някои филъри са на основата на естествени вещества, извлечени от човешкото тяло, други представляват синтетични форми на тези вещества, а някои може да съдържат синтетични, съвместими с човешкия организъм компоненти. Терапията може да се извърши и като се използват собствени мастни клетки. Различията между отделните филъри не се отнасят единствено до техните компоненти, но и до зоните на тяхното приложение и времетраенето на резултатите.
Колагенът е естествен протеин, който поддържа кожата. Cosmoderm и cosmoplast представляват колаген, извлечен от човешката дерма. За разлика от тях, Zyderm и Zyplast са форми на волски колаген, при който, за разлика от човешки извлечения колаген, трябва предварително да се тества алергичната реакция. При инжектирания колаген резултатите от лечението траят от два до четири месеца.
Restylane е форма на хиалуронова киселина, естествено вещество, открито в човешкото тяло. То е подходящо за уголемяване на устните и запълване на лицеви гънки като  назолабиалната. Препоръчва се и за някои повърхностни бръчици и вдлъбнати белези. Ефектът, постигнат от Restylane може да трае 6 месеца или повече.
Radiance представлява форма на хидроксиларатит, подобно на минерал вещество, намерено в човешките кости и използвано под формата на гел. Той е най-тежкия от лицевите филъри и се препоръчва при коригирането на по-дълбоки гънки като назолабиалната, марионетните линии и линиите на намръщване и при подобряване пълнотата на бузите и други лицеви контури. Radiance трае повече от две години. но  в момента неговата употреба официално е забранена.
Човешката мазнина, взета от други части на тялото, може да се използва за увеличаване пълнотата на лицето, запълване на дълбоки гънки и за подчертаване на по-неясни контури. Процедурата по инжектиране на собствена мазнина е по-екстензивна в сравнение с инжектирането на други филъри, тъй като за извличането на мазнината се прилага липосукция. Резултатите варират и траят година, а в някои случаи и повече. Мазнината може да бъде запазена и използвана при бъдещи процедури. Резултатите обаче не са така добри, както при използването на мазнината веднага след нейното извличане.
Вариантите, посочени в брошурата, са сред най-използваните и предпочитани от пластичните хирурзи. Вашият пластичен хирург ще бъде запознат с най-новото на пазара и ще Ви посъветва какво да изберете сред съществуващите варианти.

Откъде да започнете

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри Вашата визия. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които реконструктивната хирургия предлага
 • очакваните резултати и вероятните рискове
 • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими


Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.


Оценяване
Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:
да споделите Вашите очаквания
да дискутирате предишни лечения с инжектирани филъри, процедури по оформяне и подмладяване на лицето, терапия с б-т-х
да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
точно да следвате инструкциите на Вашия хирург

Важни предпоставки
Взимайки решението да се консултирате с пластичен хирург и да следвате неговите съвети и препоръки, Вие всъщност осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.
Вашият пластичен хирург би трябвало да е завършил хирургическото си обучение и да е специализирал пластична хирургия, което му позволява да  извършва както козметични, така и реконструктивни процедури на лицето и цялото тяло.

Вашето инжектиране на филъри
Вашият пластичен хирург внимателно ще оцени състоянието на лицето Ви, тонуса на кожата и прецизно ще прегледа онези зони от лицето, в които ще бъдат инжектирани филъри. Стратегически точки от зоните може да бъдат маркирани преди инжектирането на подходящите за Вас филъри. Инжектираните места ще бъдат почистени с антибактериално вещество, а при по-чувствителните пациенти, зоните се изстудяват или частично вцепеняват за намаляване на дискомфорта. Понякога самият филър съдържа анестетични вещества. В противен случай при необходимост се прилага местна упойка.
Отделните фази на инжектиране траят само няколко мига за всяка зона, а цялата процедура – няколко минути. След завършване на процедурата всички маркировки се почистват и мястото може да се изстуди за облекчаване на дискомфорта, който в повечето случаи е минимален. Ако се избягва натиска в третираната зона, може да бъде поставен грим.
Подобрената визия се забелязва почти мигновено независимо от частичните отоци и синини. При някои филъри, третираното място първоначално може да изглежда „твърде пълно”. За няколко часа този нежелан ефект ще изчезне, докато при използването на  собствена мазнина той може да се задържи няколко седмици.
Инжектирането на филъри подобрява ефекта на други пластични процедури като тези за подмладяване и оформяне на лицето, намаляване на бръчките чрез инжектиране на б-т-х или оперативни процедури като повдигане на веждите и лифтннг. В допълнение, собствена мазнина може да бъде извлечена чрез липосукция (за отстраняване на локализирани мастни депа) и инжектирана или запазена за бъдещи процедури.

Подготовка за операцията
Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата:

 • Курсът на лечение.
 • Видът на препоръчания Ви филър и причината за този избор
 • Резултатите, които може да очаквате
 • Колко време ще трае ефекта


Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Рисковете, свързани с инжектирането на филъри, са различни при различните видове филъри и варират в зависимост перманентността на субстанцията. При използването на филъри, които не са извлечени от човешкото тяло, се налага предварително тестване на алергичната реакция. Възможно е и инфектиране на третираната зона. В повечето случаи усложненията при тази процедура са рядко срещани и временни.
При филърите, които не са напълно течни и съдържат гранули, може да се наблюдава образуването на топчици в резултат на мимиките на лицето и възрастовите изменения. С времето те могат да прерастат в бучки и да се наложи тяхното оперативно премахване. Преди да дадете Вашето съгласие, всички рискове трябва да бъдат обсъдени с Вас.
Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург.

Какво да очаквате
Процедурата се извършва в кабинета на Вашия пластичен хирург. Преди първоначалната процедура ще бъде проведена пълна и подробна консултация. Всяка следваща процедура може да отнеме само няколко минути. Ето защо консултацията може и да не бъде повтаряна. Вашето съгласие обаче е необходимо преди всяка една процедура.

След операцията
След приключване на процедурата ще бъдете инструктирани как да се грижите за третираните места. Също така ще Ви се напомни за:

 • Очакваното времетраене на резултатите
 • Специфичните грижи, които трябва да полагате за третираните зони, както и за цялостното си здравословно състояние
 • Насрочване на контролен преглед при Вашия хирург

Възстановяване
Първоначално при инжектираните зони могат да се появят вцепененост, червенина, подуване и леки синини. Тези неудобства могат да бъдат намалени чрез изстудяване на зоната и обикновено изчезват след няколко дни. Резултатите от процедурата са забележими веднага; за съжаление филърите биват абсорбирани с времето и резултатите не са перманентни. Ефектът при инжектирането на собствена мазнина е по-дълготраен в сравнение с останалите филъри.
Времетраенето на резултатите зависи до голяма степен от естествения ход на възрастовите промени, както и от времето, за което самите филъри се абсорбират. Окончателният ефект намалява с времето и ако решите да се подложите на повторна процедура, ще върнете първоначалното състояние на Вашето лице.  Сочните устни ще загубят своя обем,  подобрените бръчки, гънки и белези с времето ще се появят отново.
Резултатите от инжектирането на постоянни филъри също се променят с времето; при естествения процес на стареене, тези филъри се изместват или образуват бучици. Чрез оперативна намеса тези състояния могат да бъдат коригирани, което ще доведе до видими промени във визията и текстурата на меката тъкан.
 
Резултати
Ще останете изненадани в каква степен тази относително бърза и безболезнена процедура ще подобри начина, по който Вашето лице изглежда и ще възвърне младежкото Ви излъчване.
Процедурата обаче съвсем не е лесна. Ефективната и безопасна употреба на филъри изисква квалифициран лекар, подробно запознат с анатомията на лицето, който е в състояние да Ви препоръча и подходящ за Вас филър. Избирайки да направите Вашата процедура при пластичен хирург, Вие не просто избирате някой, който има опит с процедурите по инжектиране на филъри, но и с всички видове неоперативни и оперативни операции за подмладяване на лицето.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.