Псориазисът - рожба на стреса
Псориазисът – рожба на стреса

Псориазисът е хронично заболяване, при което кожните клетки растат много бързо и образуват плътни бели блестящи или червени кожни плаки с различни размери. Обикновено се появяват по коленете, лактите, скалпа, ръцете, стъпалата или ниско по гърба. Псориазисът най-често се открива при възрастни, но не е изключено да бъдат засегнати и деца. Жените и мъжете боледуват еднакво често – между 1 и 3 на сто от хората на планетата. По-често страдат японците, а най-рядко – коренните жители на Америка – индианците. Нормалните процеси, които протичат в кожата, са следните: кожните клетки узряват постепенно и падат на всеки 28 дни. Нови кожни клетки заместват външните слоеве на кожната повърхност, които отпадат при всекидневната ни дейност, от триенето на дрехите, при къпане. При псориазиса кожните клетки не узряват, а бързо се увеличават на брой и се качват към повърхността на кожата за около 6 дни, като оформят характерните за заболяването плаки. В много случаи заболяването се наследява. Въпреки това не е ясно дали само генетичните фактори определят дали ще развиете псориазис. Те се явяват преди всичко като предразполагащи. Хората, които носят определен ген, са в 10 пъти по-голям риск да развият псориазис. Около една трета от тези с псориазис имат един или повече членове на семейството с това заболяване. Други фактори, които могат да отключат болестта:

ДИСФУНКЦИЯ НА ИМУННАТА СИСТЕМА. Нормалните Т-клетки предпазват тялото от възпаления и други видове заболявания. При псориазис Т-клетките се активират погрешно и стават толкова активни, че отключват други имунни проблеми, което води до възпаление и бърза подмяна на кожните клетки.
СТУДЕН ИЛИ ГОРЕЩ КЛИМАТ. Студеният климат усилва симптомите на заболяването.
КОЖНО УВРЕЖДАНЕ. При увреждане на кожата псориатични плаки могат да се появят навсякъде, включително и на мястото на раната. Това включва също така увреждане на ноктите, както и на кожата около тях, което може да стане при подрязването им.
ЕМОЦИОНАЛЕН ИЛИ ФИЗИЧЕСКИ СТРЕС И ТРЕВОЖНОСТ. Стресът може да бъде отключващ фактор за появата на псориазиса, както и да влоши вече съществуващото заболяване, макар това да не е още доказано с научни изследвания.
ИНФЕКЦИЯ. Инфекциозни заболявания, като ангина и други, могат да причинят внезапна поява на псориазис, особено при деца.
РЕАКЦИЯ КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ МЕДИКАМЕНТИ. Такива са някои бета-блокери, психотропни медикаменти (Литий) и други, които могат да влошат заболяването.
АЛКОХОЛ. Той също може да бъде рисков фактор при млади мъже и при тези на средна възраст. При приемането на големи количества алкохол човек може сам да влоши картината на псориазиса, което често се вижда при страстните любители на питиетата. При жени не е установена връзка между употребата на алкохол и псориазиса.

Симптомите на псориазисa са променливи и могат да се появяват в различни комбинации:

 • Псориазисът може да бъде в лека форма, с малки обривни зони.
 • При среднотежката и тежката степен на псориазис кожата може да бъде значително възпалена с повдигнати червени зони, чиято повърхност е покрита с лющеща се сребриста круста (коричка).
 • При отстраняването на крустата остава фина зона на кървене, което е известно като симптом на Aуспиц.
 • Ако псориазисът е в тежката си форма, плаките могат да се възпалят и да са болезнени, а големите кожни плаки да предизвикват неудобство и притеснение.

Плаките могат да се сливат помежду си, като придават на кожата изглед на географска карта. Те могат да покриват големи участъци от кожата, например целия гръб.

Подуване на ставите, болка и скованост, състояние, известно като псориатичен артрит. То се среща при 5-10 на сто от болните.
Вдлъбване, жълтеникаво оцветяване и отделяне на нокътя от нокътното легло. Както и разрастване на кожата под ноктите.

Феноменът на Koeвнер
Това е появата на псориатична плака на място, където има увреждане на кожата (порязване, изгаряне, слънчево облъчване) и където преди това е нямало такава.
Тези нови плаки се появяват между няколко дни и 2 седмици след нараняването. Поради този феномен хората с псориазис трябва да пазят кожата си от подобни увреждания.
Тези симптоми могат да изчезнат при преход в ремисия дори без лечение, а след това отново да се появят.

ЗАБОЛЯВАНЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА
Медицината разполага с няколко подхода към заболяването, които го държат под контрол. Целта на лечението е да се забави бързият растеж на кожните клетки, което всъщност е причината за псориазиса.

Лечението зависи от:

 • типа на псориазиса;
 • локализацията на плаките;
 • тежестта на заболяването;
 • възрастта на пациента и общото му състояние.

Лечението на псориазиса започва с грижа за кожата, което включва поддържане на кожата влажна с различни лубриканти. Необходимо е също така кратко излагане на слънчева светлина. Основните лечебни подходи често се използват в комбинация и включват използването на козметични продукти: кремове, лосиони, шампоани, масла.

Прилагат се фототерапевтични процедури като ултравиолетово лъчение при среднотежък псориазис, който засяга до 20 процента от кожата. Провежда се по 3 пъти в седмицата, комбинирано с локална терапия с катран или calcipotriene (съдържа Витамин D3).
PUVA – Това е комбинация от Псорален, който се взема през устата, и UVA- ултравиолетова А светлина. Псораленът увеличава чувствителността на кожата към светлина. Така с по-малко облъчване се постигат по-добри резултати. Провежда се 2 или 3 пъти в седмицата. Лечебен ефект се постига при повечето хора след 19-25 манипулации.

ЛОКАЛНИ СРЕДСТВА, ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПСОРИАЗИС
Съединения, съдържащи витамин D3, като calcipotriene.

 • Локални кортикостероиди.
 • Anthralin и катрани.

Оклузивните методи на лечение могат да бъдат ефикасни само за определени хора. Оклузията включва, първо, приложение на козметични продукти с овлажняващ ефект – кремове, гелове и след това покриването на кожата с превръзка. Този метод поддържа кожата влажна и увеличава ефекта на лечебните кремове. Медикаменти през устата. Супресори на имунната система.

При влошаване на псориазиса, при което обривите ви покриват над 20 процента от тялото, лекарят може да препоръча системна терапия, която включва използването на медикаменти като ретиноиди, метотрексат и циклоспорин обикновено в допълнение към локалното лечение и излагане на ултравиолетова светлина. Системното лечение при деца се избягва и се прилага само за най-тежките случаи, тъй като липсват достатъчно данни за използването на тези медикаменти при деца. В редки случаи медикаментите могат да се инжектират направо в плаките.

ВПРОЧЕМ!

• Лечението на псориазиса може да продължи през целия живот. Консултирането и намалението на стреса може да подобри симптоматиката и да бъде в помощ за предпазване от поява на нови пристъпи.

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ САМИ?

Да поддържаме кожата си овлажнена. Внимателно да омекотяваме и отстраняваме псориатичните крусти, като поставяме върху тях крем и след това отлепваме полуотлепените корички. Това трябва да се прави много внимателно, за да не се разрани кожата.

ПРОГНОЗАТА ЗА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ

Псориазисът протича продължително, често рецидивира и може да бъде напълно непредсказуем. Симптомите се появяват внезапно, след това състоянието се подобрява и обривите напълно изчезват (ремисия). Този цикъл се повтаря непрекъснато. При леките и среднотежките форми на псориазис е добре да се провежда непрекъснато лечение, за да се избегнат рецидивите. Няколко фактора могат да влошат състоянието:

 • студен и сух климат;
 • нараняване на кожата;
 • някои медикаменти.

Псориазисът може дълги години да протича без подобрения или усложнения. Може да бъде причина за значителен стрес и намалено самочувствие. В проучване при хората с псориазис се установило намаление в качеството на живота, подобно на хората с рак, депресия, артрит, сърдечни заболявания и други сериозни заболявания.

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ТЕЖЕСТТА НА БОЛЕСТТА

Няколко белега определят тежестта на псориазиса. Това са степента на зачервяването и диаметърът на плаките, плътността на големите зони повдигнати кожни плаки и процентът от кожата ви, който е засегнат.

Леката форма

Засегнати са само малки зони от тялото, например само коленете или лактите.

Средно тежка форма

Няколко големи плаки. Например може да бъде засегната по-голямата част от скалпа. Плаките покриват по-малко от 20 процента от кожата, което е равно на това, двете ръце да са напълно покрити с плаки. Има лека ставна болка, която не затруднява нормалния начин на живот. Безпокойство, свързано с това, че плаките се виждат от хората около нас.

Тежък псориазис

Плаките могат да покри ват големи зони (от 20 до 30 процента) от тялото. При определяне на процента на покриването приемете, че дланта на ръката ви е 1 процент от повърхността на тялото ви, а общата повърхност на двете ви ръце е 20 процента от тази на тялото. Псориазисът засяга и лицето. Тежко възпаление с образуване на гной в плаките и изпълване на плаките с течност и отпадане на големи крусти или еритродермичен псориазис, който се характеризира с остро възпаление и лющене на кожата.

Псориатичен артрит

Той включва прогресиращо подуване на ставите, скованост, намален обем на движенията, затопляне и зачервяване на ставата. Тежките случаи прогресират в разрушаване на ставата.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА „ПСОРИАЗИС“?

Лекарят може да постави диагнозата по външния вид и разположението на плаките по кожата, ноктите или скалпа. Плаките могат да бъдат симетрични и да се появят на еднакво място в двете половини на тялото. Може да се направи кожна биопсия. Понякога се провежда кожен тест с калиева основа, за да се изключи гъбична инфекция. Други специални тестове обикновено не са необходими

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.