Правилно използване на слънцезащитни продукти
Правилно използване на слънцезащитни продукти

Ново проучване показва, че повечето хора не използват правилно слънцезащитните продукти.

Използването на слънцезащитно средство правилно може да намали риска от рак на кожата. И милиони от нас знаят, че трябва да го правим. Но за да разберем какво се случва, когато хората действително прилагат слънцезащитни продукти в реалния живот, изследователи от университета Минесота в Минеаполис поставят безплатно слънцезащитни диспенсъри на панаира в Минесота през 2016 г. След това наблюдават как 2,187 души използват дозаторите през следващия 93 часа.

Те открили, че само една трета от хората прилагат слънцезащитните продукти върху всяка открита част на тялото, както се препоръчва – и по-малко от половината (42%) нанасят слънцезащитни продукти на лицата си.

Според д-р Даррел Ригел (професор по дерматология в Нюйоркския университет и бивш президент на Американската академия по дерматология), този процент е толкова висок поради факта, че времето е било слънчево и диспенсърите безплатни.

51 процента са нанесли слънцезащитен крем на ръцете, но само 6 процента на откритите области на гърдите си. Долните крайници са практически игнорирани, като само 3.6% от потребителите протектират краката си.

През облачните дни по-малко хора са се възползвали от диспенсърите – въпреки че изследователите отбелязват, че „до 80% от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето“ могат да достигнат кожата в облачно време.

Изследването им е публикувано в списанието на Американската академия по дерматология (JAAD).

При борба с рака на кожата, Американската академия по дерматология (AAD) препоръчва да се използва една унция(28.34952 гр) слънцезащитен крем.

„Теоретично 1oz е достатъчна, за да се покрие цялото ви тяло,“ казва Ригел, който не участва в проучването.

Хората са склонни да икономисват слънцезащитните продукти, като прилагат само 25 до 50 процента от това, което наистина е необходимо, казва Ригел. В такива случаи, той препоръчва използването на по-висок SPF продукт.

Потърсете слънцезащитен крем с SPF (слънцезащитен фактор) 30 или по-висок, на който пише “broad spectrum”(„широк спектър“) – това означава, че той предпазва от UVA и UVB лъчи.

Носенето на слънцезащитни дрехи с дълги ръкави и шапка също може да намали риска от развитие на рак на кожата.

Ракът на кожата е най-разпространеният рак в Съединените щати, според AAD. Един от всеки пет американци ще развие рак на кожата през целия си живот.

Ригел не е изненадан от факта, че жените са използвали диспенсърите повече от мъжете в изследването, въпреки че на панаира е имало повече мъже. 51% от посетителите на панаира и 57% от потребителите на диспенсърите са жени.

„Жените се грижат повече за здравето си“, казва той, добавяйки, че дерматолозите знаят, че мъжете забавят търсенето на специалист, когато видят на себе си петно, което расте.

Дерматолозите казват, че всеки трябва да използва слънцезащитни средства дори и при облачно време, с изключение на бебета на възраст под шест месеца, чиято кожа е по-порьозна и чувствителна към химикалите в слънцезащитни продукти. Ригел препоръчва родителите да не държат бебетата на слънце, а добре защитени на сянка и със слънцезащитни дрехи.

Слънцезащитният крем трае около два часа, след което започва да се разгражда, така че трябва повторно нанасяне за пълна защита.

„Нанесете го, преди да отидете на работа и след това, когато излезете на обяд. Най-важното е да се уверите, че е най-малко SPF 30“, каза Ригел.

Като заключение той добави: „Бях окуражен, че толкова много хора използваха слънцезащитни продукти, но проучването също така показа, че две трети от хората не използваха безплатен слънцезащитен крем, така че имаме още работа“.


Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.