Пилинг с пирувикова (пирогроздена) киселина

В днешното напрегнато ежедневие една новост в областта на естетичната медицина е пилинга с Пирувикова (пирогроздена ) киселина, която от години се използва с огромен успех в амбулаториите и дерматологичните клиники в Италия. Днес тя е на ваше разположение в медико-козметичен център „МИРАБЕЛ“ в гр. Бургас.

В природата пирувиковата киселина присъства във ферментиралите плодове и в ябълковия оцет. В химично отношение тя е алфа-кетокиселина, която е по-потентна от гликоловата и салициловата киселина, но по-малко агресивна от трихлороцетната. Молекулата на киселината е малка и позволява да прониква лесно и ефикасно в по-дълбоките слоеве на кожата.

Пирувиковата киселина съществува в различни концентрации. Това позволява да се правят различни по дълбочина пилинги, които с лекота се адаптират към различните кожни дефекти, подходящи за третиране.

Действието на тази киселина е многообразно. На ниво епидермис (първи кожен слой) се провокира намаляване на междуклетъчните спойки с откъсване на повърхностните клетки и последващо обновяване на епидермиса.

На ниво дерма (втори кожен слой) е доказана способността на Пирувиковата киселина да стимулира активността на фибробластите с последващото от това увеличаване на синтеза на колаген, гликозоаминогликани и еластин, като се ремоделира дермата.

Показанията за пилинг с Пирувикова киселина са: себорейна кожа с тенденция към акне, активно акне, задебелена кожа, нееластична, отпусната кожа, леко до средно фотоувредена кожа, нехомогенни пигментации.

Провеждани са клинични изследвания върху пациенти с акне в активна фаза в начален и среден стадий. Те са демонстрирали забележително клинично подобрение след цикъл от 6 третирания с пилинг, свързано с намаляване на себореята, без да се наблюдава значително дехидратиране на кожата.

Изследвания, проведени преди, веднага и след 15 дни от третирането с Пирувиковата киселина, позволиха да се наблюдават резултати като сияйност и блясък на кожата, по-голяма хомогенност на пигментациите, намаляване на фините бръчки в зоната около очите и устата.

По време на нанасяне на пилинга е нормално да се почувства известно парене, на моменти по-силно и интензивно, което изчезва веднага след неутрализацията на киселината.

Третирането с Пирувикова киселина може да бъде повторено на всеки 15 – 20 дни за различен период от време в зависимост от случаите и показанията до постигане на желания резултат.

Приятната изненада за този пилинг е бързото успокояване на еритема (червенината), появата на лека десквамация (залющване), която е лесна за „маскиране“ с козметични продукти в рамките на няколко дни. Това въобще не води до промяна в начина на живот , т.е. този пилинг е с изключително добра поносимост от пациентите.

Освен всичко казано дотук е важно да се уточни, че това е пилинг без противопоказания с изключение на рецидивен херпес, конюнктивити, алергични и иритативни дерматити. Той е СЕМПЪЛ, СИГУРЕН, ЕФИКАСЕН.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.