Негъбичкови болести на ноктите

Ноктите, както космите и потните жлези се явяват производни на клетките на кожата.Нокътната пластинка е разположена в нокътното ложе, което е добре кръвоснабдено.В неговата основа се намира нокътната матрица- областта от която нараства нокътната пластина. Белият полумесец в основата на ноктите се нарича – линула и е също част от матрицата. Тънката част кожа покриваща нокътя е видимата част на линулата и се нарича – кутикула, като изпълнява защитни функции.

Скоростта на ръстеж на ноктите е 3мм за месец, като пълно обновяване на нокътната пластинка настъпва за 6 месеца. Ускоряващи ръста на ноктите фактори са главно хормонални (пубертет, пролетта, бременността, преди менструация) или повишена работа с пръстите (машинопис, гризене на ноктите, ръчен масаж). Забавят ръстежа строгата диета), тежки системни болести и възрастта след 30 години.

Болестите на ноктите най- широко се разделят на: гъбичкови увреждания (онихомикоза) и с негъбичков произход. Въпреки, че повечето изменения по повърхноста на ноктите са гъбичкови, следва да споменем и останалата група с не малък дял. Най- честата причина за тях са хроничната травма на ноктите, псориазиса и екземата, болести на обмяната, наследственост. Тези изменения външно приличат на гъбичковите, но гъбички не се откриват, затова и лечението им с противогъбичкови препарати не води до успех. Негъбичковите изменения на ноктите се описват със специфични термини:

 • левконихия – ноктите са бели с помътняла нокътна пластина (при псориазис и някой лакове за нокти);
 • псевдолевконихия – ноктите са бели с отделена нокътна пластина от нокътно ложе (хронична травма, псориазис);
 • меланонихия – ноктите стават черни (поднокътен хематом, тумори на ноктите);
 • хромонихия – ноктите придобиват различен цвят, най-често жълт (лекарствени реакции);
 • хиперкератоза – удебеляване на нокътното ложе (псориазис, черван плосък лишай, екзема, хроничен дерматит);
 • паронихия – въспаление на околонокътния вал (бактериални инфекции,
  алергичен контактен дерматит);

Хроничната травма на ноктитее най-честото състояние, погрешно приемано за онихомикоза. Различните вродени деформации на стъпалото, носене на тесни обувки, занимаването със лека атлетика и футбол, водят до често увреждане на нокътната плочка и отделянето и от нокътнато ложе.
Распространените в дерматологията болести: псориазис, екзема и контактен дерматитпри въвличане на нокътя също нерядко напомнят онихомикоза. За разлика от другите кожни болести, за типичната онихомикоза не е характерно поражението само на ноктите на ръцете. Това може да се наблюдава само при дрождева инфекция (кандидоза) на ноктите с въспаление на околонокътния вал, по- често у жени.
Негъбичковите болести на ноктите могат да се наблюдават едновременно с онихомикоза или да я предхождат.

Кога измененията на ноктите, по-скоро не са гъбичкови?

 • когато измененията са само по ноктите на ръцете
 • когато измененията по ноктите са се появили скоро след раждането
 • когато в eдно и също време са започнали да се изменят всичките 20 нокътя
 • когато има проява на друго кожно заболяване (псориаз и др.)

Според статистиката, всяко второ заболяване на ноктите е гъбичково, затова нашият съвет е да се обръщате към дерматолог винаги при съмнения.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.