Какво представляват филърите?

С процеса на стареене върху кожата на лицето под влияние на гравитацията, мимиката, факторите на околната, вредните навици, особено тютюнопушене, се появяват бръчки. Съществува ли ефикасна алтернатива за следите, с които времето ни белязва, кога е време да започнем и коя е най-подходящата?

Съвременните методи са много, но все по-актуални стават неинвазивните или малко инвазивни техники. Да се запълва и коригира, а не да се реже е модерното решение. За пръв път борбата с бръчките чрез попълващи продукти – филъри /от англ. fill – пълня/ започват американските естетични хурурзи. В началото се използва предимно телешки колаген /инжектиран за пръв път през 1976 година/. В Европа, е окончателно забранен през 1998 година. Прилагането на силикон също е вече отживелица. Той остава трайно и дава постоянен обем, но това често се превръща в недостатък. При хиперкорекция или лошо инжектиране ефектът е траен. Освен това не рядко години след манипулацията се явяват възпалителни уплътнения, което видимо се изразява в подутини и топчета. Пълнителите, или филъри, са инжектируеми материали, които се използуват за различни естетични корекции, като попълване на бръчки, уголемяване на устни, моделиране на белези и др. Има много различни видове филъри, като най-общо те се разделят на три групи:

– временни, заместващи естествената тъкан : тези филъри остават в кожата определено време (3-6 месеца) и периодично се инжектират отново. Могат да бъдат на базата на колаген (от животински произход), хиалуронова киселина (от неживотински произход), собствена мастна тъкан и т.н. Такива са: Esthelis Soft , Rofilan

– временни, стимулиращи образуването на нова тъкан от организма: тези филъри съдържат вещества, стимулиращи собствената синтеза на колаген в кожата. Налага се периодично инжектиране през по-дълъго време. Такива са: Esthelis Basic/ Esthelis Men, Reviderm Intra, Matridex;

– постоянни: съдържат неразградими от организма инертни (не влизащи във взаимодействие с тъканите) вещества, които остават постоянно в мястото на инжектиране. Стараейки се да ги изолира, организмът ги огражда със съединителна тъкан, която запълва липсващия обем. Те се инжектират еднократно, с евентуална малка корекция скоро след първото инжектиране. (Например, Artecoll )

По преценка на лекар-дерматокозметолог, могат да се съчетават с други процедури, напр. химически пилинг. Филърите се инжектират само от правоспособни лекари. Не се разпространяват в аптечната мрежа. Има голямо разнообразие от филъри, защото, поради сложната структура на съединителната тъкан е много трудно да се избере най-подходящото вещество, което да възстанови променените й свойства. Правени са много опити с различни пълнители, като постепенно се намират по-естествени за организма вещества, предизвикващи по-малко странични реакции.

Повечето лекари препоръчват да се започне с временни филъри, за да сте сигурни в желания ефект. От голямото разнообразие филъри в група 1 се препоръчват най-вече съдържащите хиалуронова киселина, поради добрата й поносимост от организма, неживотинския произход на продукта и пълното резорбиране след време. Безопасните нови продукти са на база хиалуронова киселина – главен компонент на съедителната тъкан . Една молекула от нея е способна да свърже 1000 молекули вода. Благодарение на тази си способност тя поддържа оптимална хидратация и еластичност на кожата. Сега се използва предимно синтетично получена хиалуронова киселина . Тя не крие опастност от алергии и преносими заболявания . Съвместима е с нормалните структури на нашата кожа и е резорбируема. Използва се за оформяне контура на устните, леко увеличаване на обема им и за запълване на бръчки /предимно в долната половина на лицето/. Процедурата се извършва след обезболяване с местна упойка. Важно е да се знае,че 72 часа преди нея не трябва да са приемани аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства. Самото инжектиране на гела може да е съпроводено от чувство на разтягане. В някои случаи може да има зачервяване, оток, сърбеж, които отзвучават.

Ефектът при различните продукти е различен – от 6 месеца до 12-18 месеца. Връщането към предишното състояние не става изведнъж, а постепенно. Не се създава зависимост. Резултатите, постигнати с тези филъри придават естествен, по-свеж вид на лицето.

Медико-козметичен център „Мирабел“ извършва различни техники на поставяне на филъри под строг лекарски контрол. Не се доверявайте на лаици и дилетанти.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.