Какво представлява Розацея?

Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата най-често на лицето и деколтето  , изразяващо се в зачервяване, поява на разширени повърхностни кръвоносни съдове и наличие на червени папули , понякога с гноевиден секрет.Започва най-често между 30-40 г. и достига своя връх към 50-ата година и при двата пола Жените боледуват по-често, но при мъжете заболяването протича по-тежко. Засяга предимно хора със светла кожа, руси и с червени коси, сини очи, лунички – т. нар. келтски тип. При мъжете с хронично протичане носът се уголемява, кожата му става като портокалова кора. Заболяването се влошава при професии , свързани с излагане на резки атмосферни влияния, най- ваче топлинни въздействия / готвачи , леяри , в  цехове с горещ микроклимат , доменни пещи/ и от дълъг престой пред компютъра. При голяма част от болните от розацея в стомаха се открива Helikobacter pylori, koйто се обвинява като причинител на стомашната язва. При повечето жени се откриват хормонални и ендокринни смущения – заболяването често започва по време на климакса. Допускат се наследствени фактори, злоупотреба с пикантни храни: люто , кисело , кафе , алкохол, прием на вазодилататори. Напоследък в мастните жлези на лицето у пациенти бе открито по-голямо количество от микроскопичния кърлеж Demodex folliculorum, който е част от нормалната кожна флора. Предполага се, че той причинява дразнене и възпаление, които предизвикват болестта. Розацеята често се явява на фона на кожа с данни за мазна или суха себорея.

В развитието на розацеята се наблюдават индивидуални различия. Обикновено протича в няколко стадия:

Първи стадий – наблюдават се краткотрайни зачервявания на носа, челото, бузите, брадата, а понякога и на цялото лице, врата и деколтето. Понякога зачервените участъци са оточни, но на допир са  хладни.Постепенно зачервяванията се задържат за по-дълго време, стават постоянни, поради трайното разширение на кръвоносните съдове – телеангиектазии. Приливът на кръв в разширените кръвоносни съдове повишава функцията на мастните жлези на кожата, особено при съчетание с мазна себорея. При наличие на суха себорея се наблюдават залющвания и сърбеж. В този стадий заболяването се нарича розацея.

Втори стадий – върху локално променената кожа се появяват червени или розови възелчета, които се инфектират – т. нар. акне- розацея. 

Трети  стадий – хиперплазия на мастните жлези и разрастване на съединителна тъкан, което води до деформация на отделните участъци на лицето, най- често се деформира носът – т. нар. ринофима. Носът се уголемява и придобива червеникав до лилав отенък. Понякога заболяването  обхваща ръба на клепачите и конюнктивата или деколтето, тялото и крайниците.

Съществуват усложнения при  Розацеята. Основният  риск е свързан с розацейния кератит , иридоциклит , които могат да причинят слепота . Поради това при поражения на очите  лечението се провежда едновременно от офталмолог и дерматолог

Основните принципи при лечението на розацеята са:

1. Отстраняване на факторите, поддържащи розацея:

избягване на пикантни  храни  и някои напитки (чесън, оцет, алкохол, кафе, гореща храна), ограничаване на тютюнопушенето; лечение на стомашно-чревните заболявания, сърдечно – съдовите заболявания и на жлезите с вътрешна секреция, хронични възпалителни заболявания – синуити, грануломи; при доказване на Demodex folliculorum се назначават антибиотици за пер орален прием (Тетрациклин, Метронидазол) ; при психичен стрес – седативни препарати; кожата не бива да се излага на слънце

2. От препаратите  за локално приложене :предпочитат се индиферентни средства – използват се същите антисеборейни  и антибактериални препарати както при лечение на акне, фотозащитни кремове; при инфекция с доказан Demodex folliculorum се прилага локално бензилбензоат 10 %, метронидазол крем ; при инфектирана форма – акне-розацея – локално се прилагат еритромицин, клиндамицин, а  при по-тежки случаи и локални ексфолианти (Exfoliac, Scinoren и други); локалното приложение на кортикостероиди също намалява  зачервяването и отока  при розацея, но прилагането им не се препоръчва, поради бързия рецидив и утежняване на състоянието след спиране на кортикостероидното лечение.

3. Грижите за кожата при розацея въпреки, че съвпадат отчасти с тези при мазна кожа имат някои особености. Тъй като повечето козметични продукти дразнят кожата, водещи фирми за медицинска козметика са разработили специални серии за розацея. Не се използват скрабове, пилинг – маски и процедури, свързани с рязко затоплене и охлаждане на кожата.  Козметичните продукти трябва да са от индиферентен тип и да не съдържат алкохол.

4. Ринофимата се отстранява чрез хирургично лечение, с помощта на лазер или елекрокоагулация. Дермоабразиото помага за отстраняване на  белезите. За предпазване от рецидиви са много важни диетата и профилактичните мерки. Да не се консумират горещи напитки, пикантни храни и алкохол. През лятото да се избягва директното слънчево облъчване, а през зимата не бива да се стои на студ и вятър. Не се препоръчват козметични процедури като топла парна баня и масаж. Прави се криомасаж с течен азот.

Особено внимание налага лечението на розацейния кератит.

Лечението изисква много търпение от страна на болните и лекаря. Подобрението не настъпва веднага, което понякога кара пациента да го прекрати предсрочно.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.