Какво е това телеангиектазии?

В дерматологията и козметологията съдовите поражения на кожата заемат значително място и по-точно телеангиектазиите-повърхностни съдови изменения на кожата, видими с човешко око. Най- често се срещат по долните крайници и честотата им е свързана с възрастта и пола. При по-възрастни и жени се срещат по-често.Имат различен цвят: червен,син,тъмновиолетов. Често те се възприемат като козметичен дефект, а какво са те всъщност- козметичен дефект или болест? Отговорът на този въпрос зависи от причините за появяването им и механизма на развитие.Биват вродени и придобити. Придобитите са в резултат на отделяне или активация на хормони и хистамин под влияние на инфекции, като след лечението на инфекцията те остават само козметичен дефект. Може да са проявление също на сериозно заболяване. Най- чести фактори,водещи до телеангиектазии са хормоналните фактори, нарушенията във вените на долните крайници, слънчевата радиация. От хормоните особено силно влияние оказва естрогена, затова при 1/3 от жените съдовите промени се явяват по време на бременността, като част от тях изчезват 3-6 седмици след раждането. Има връзка за поява на телеангиектазии и приема на орални контрацептиви, а също така и варикозно разширените вени, като телеангиектазиите могат да бъдат първият признак за проявяване на венозно страдание.

Най-ефективен метод за лечението им се явяват – склеротерапията и лазерната фотокоагулация, при което се въздейства върху тях съответно с химическо вещество и електромагнитно излъчване. По рано се прилагаше и ел.енергия под формата на електрокоагулация. При склеротерапията в просвета на съда се въвежда специално вещество(склерозант), което въздейства непосредствено на стените на съда, предисвиквайки слепване.Склеротерапията ефективно отстранява венозните телеангиектазии, но е неефективна по отношение на капилярните телеангиектазии. Възможни са странични ефекти като зачервяване, хиперпигментация, алергични реакции. При лазерната фотокоагулация лазерното излъчване термично разрушава съдовата стена. Тя е без конкуренция при третиране на телеангиектазии на лицето, а при краката още е спорна нейната ефективност. Ограничаващ фактор за лазерната фотокоагулация се явява количеството меланин в кожата, т.е. цвета на кожата, загара, като най-често странично явлание е хипопигментацията. При правилно използване на склеротерапията и лазер-фотокоагулацията лечението на телеангиектазиите на долните крайници е много ефективно. Показания само за лазер-фотокоагулация са телеангиектазии на лицето и алергия към склерозиращи препарати.

Владеенето на тези два метода е в арсенала на съвременните дерматолози, затова е желателно преди предприемане на такова лечение обстойна консултация с нас.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.