Как да преодолеем земното притегляне за интимните мускули?

Въпреки че в наши дни гражданите активно посещава фитнес-залите, и курсовете по аеробика, повечето се интересуват не толкова от здравето, колкото от имиджа: по-голямата част полагат огромни усилия и ограничения, водени единствено от желанието отражението им да съответства на гланцовия идеал от кориците на списанията.Съществуват обаче и мускули, които не се отразяват в огледалото, но престанат ли да работят пълноценно, за никакво здраве още повече за красота не може да става дума. За съжаление повечето хора дори не подозират за наличието им докато не бъдат сполетяни от „деликатни“ проблеми и заболявания. За да се избегнат неприятностите е необходима само една лека и елементарна ежедневна тренировка.

Става дума за анално-гениталните мускули (познати още като мускули на малкия таз или интимни мускули), поддържащи вътрешните органи в правилно положение. Анално-гениталните мускули влизат в действие при уриниране, дефекация и сексуален контакт. Различават се от останалите мускули по това, че работят изцяло „по необходимост“, за разлика от мускулите на ръцете и краката, например, които са задействани през целия ден. За да не създават проблеми интимните мускули е необходима задължителна допълнителна тренировка. За съжаление модерните гимнастически уреди във фитнес-залите са абсолютно непригодни за мускулите на малкия таз. За доброто им функциониране са необходими специални упражнения, чието описание се съдържа в медицинските трактати на Древния изток, Китай и Индия.
Нека започнем с гениталните мускули. Отслабването на гениталните мускули обикновено протича заради недостатъчна тренировка или поради естествени възрастови изменения и води до изместване на органите на малкия таз, което пък няма как да не повлияе негативно на функциите на пикочния мехур, матката, маточните тръби, яйчниците и сексуалните функции. Със слабост на гениталните мускули се свързва на практика всяка женска гинекология – стресовото безконтролно изпускане на урина, смъкването на матката, стените на влагалището, безплодието, възпаленията, туморните процеси (миома, ендометриоза ). Със слабост в гениталните мускули може да бъде свързано и безплодието (често дългоочакваната бременност настъпва след тяхното укрепване). И не на последно място недостатъчният тонус на гениталните мускули може да се яви и като източник на повечето сексуални проблеми – от общата неудовлетвореност от интимните отношения, до пълното отсъствие на оргазъм.

Що се отнася до мъжете, при тях недостатъчната работа на гениталните мускули води преди всичко до нарушения в ерекцията (от които пътят до импотентността е много кратък), както и до простатит и вазикулити. Тъй като мъжките генитални мускули регулират процеса на уриниране, то при недостатъчната им тренировка „последната капка винаги попада на обувките“. Не е лошо мъжете да запомнят, че тренирането на гениталните мускули предоставя възможността за контролиране на еякулацията (увеличаване на продължителността на половия акт), както и за усилване и укрепване на ерекцията.Ерекцията, естествено, възниква не само заради напрежение в мускулите, но укрепването на тези мускули несъмнено подобрява нейното качество. Освен това при напрягане на мускулите на малкия таз протича естествен масаж на простатната жлеза и семенните мехурчета. Това намалява застоя на кръвта в споменатите органи и оказва противовъзпалително и разсейващо въздействие.

Аналните мускули. Ако аналните мускули са в добър тонус, при изпразване на червата протича пълноценно прочистване и на правото черво, и на цялото дебело черво. При отслабена дейност на тези мускули червата не се изпразват напълно, появява се запек. Отпадъчните вещества остават по стените на червата и започват да ни тровят отвътре. В такива случаи често се приемат разслабителни, правят се клизми, прибягва се до хидроколонотерапия. А нали организмът може и трябва сам да изхвърля отпадъчните продукти?! Всъщност той прекрасно се справя и без допълнителна помощ, стига аналните мускули да работят както трябва. С недобрата работа на аналните мускули се свързва и появата на хемероиди. Ако мускулите са в кондиция, техният тонус се предава и на стените на дебелото черво и вените.

Застоят на кръвта в малкия таз е обусловен от естественото земно притегляне. Единственият начин да не се позволява на кръвта да застоява е като се развиват мускулите на малкия таз, съзнателно да се принуждават да работят. При застой всяка (не е задължително да е предадена по полов път) инфекция води до възпаление. Дори вътрешната, на пръв поглед безобидна инфекция, веднъж попаднала в зоните на застой е в състояние да предизвика възпаление в малкия таз (при общо отслабване на имунитета). Колкото и да се борите, възпалението няма да се отстрани докато интимните мускули не заработят както трябва.

Упражнения за жените. Много важно е преди да пристъпите към тренировка да сте наясно / правилно да почувствате/, къде точно се намират мускулите на малкия таз. Най-добрия начин за това е прекъсването на процеса на уриниране. Започнете с 2-3 паузи, като постепенно увеличавате броя. В началото ще се съкращават едновременно и аналните и гениалните мускули, с времето обаче ще трябва да се научите да ги напрягате (което означава и да ги чувствате) отделно. Когато почувствате правилно интимните мускули, вие бихте могли да ги свивате и отпускате на всяко място, по всяко време – в седнало, легнало или изправено положение. Никой няма да забележи вашите тайни упражнения. Единственото което следва да запомните е, че мускулите на бедрата и задните части трябва да остават отпуснати и да не участват в тренировката. Оптималният брой повторения е 15, като при това се опитвате да задържате мускулите свити за по 5 секунди. Нито бременността, нито менструацията могат да се смятат за основателна пречка за тази гимнастика. Разбира се жените, претърпели аборт, тези с миома и ендометриоза е добре първо да се консултират с лекар преди да пристъпят към упражненията.

Упражнения за мъже. Многократните прекъсвания на процеса на уриниране са също толкова ефективни. Необходимо е обаче да се научите да работите и с аналните мускули, както и с тези под скротума. За целта се отпуснете, съсредоточете и се опитайте да помръднете пениса, използвайки само мускулите под скротума. За аналните мускули се препоръчва напрягане (свиване) на ануса по 15-20 пъти, три-четири пъти на ден. Винаги можете да комбинирате тези специални тренировки с ежедневните човешки дейности като миенето на зъби, бръсненето, приготвянето на кафе и пр.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.