4 начина да предпазим ръцете при интезивно миене и използване на дезинфектанти - Д-р Мирослав Драголов съветва
4 начина да предпазим ръцете при интезивно миене и използване на дезинфектанти – Д-р Мирослав Драголов съветва

Честото миене на ръцете и използването на дезинфектанти намалява разпространението на новия коронавирус, но и води със себе си дразнене и сухота на кожата на ръцете.

Д-р Мирослав Драголов съветва как да поддържаме ръцете си добре хидратирани и здрави. Той работи в клиника за дерматология „Мирабел“ и клиниката по кожни и венерически болести на университетската болница в Стара Загора.

Измиването на ръцете е първостепенно и важно заради пандемията COVID-19. Ето как да го правим без да жертваме кожата на ръцете си.

 

Съветите на д-р Мирослав Драголов за грижа за ръцете:

 

  1. Избягвайте използването на гореща вода

Когато се миете, не е задължително да е с гореща вода. Това може да раздразни ръцете ви. Използвайте топла или по-хладна вода.

 

  1. Бъдете нежни при изсушаване на ръцете

Когато подсушавате ръцете си, бъдете внимателни. Попивайте нежно водата. Не разтривайте агресивно ръцете си, защото това може допълнително да ги раздразни.

 

  1. Използвайте хидратант след измиване на ръцете

Една наистина добра практика, не само по време на пандемия, е след като измиете ръцете си, да нанесете хидратант. Това може да помогне за състоянието на ръцете и да защити кожната бариера.

„Обикновено препоръчваме нещо по-плътно, като бариерен крем или унгвент. Нещо, което ще хидратира ръцете повече за разлика от лосион или нещо леко, което може да не предостави необходимата хидратация.“,  допълва д-р Драголов.

 

  1. Кои марки козметика вършат работа?

Вазелинът е чудесен вариант. Ние го използваме редовно в дерматологията. Той е изпитано средство, когато става дума за осигуряване на хидратация както на ръцете, така и на други области.

„Някои хора могат да използват вазелин през нощта и да сложат памучна ръкавица или нещо подобно, ако искат да предпазят своето спално бельо или дрехи от зацапване. Насочете се към медицинската козметика. Масовите кремове в магазините съдържат множество аромати и алергени, които при нарушена бариерна функция на кожата могат да влошат състоянието ѝ.“, съветва д-р Мирослав Драголов.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.