Болката от херпес зостер оказва значително влияние върху здравословния начин на живот
Болката от херпес зостер оказва значително влияние върху здравословния начин на живот

 Болката от херпес зостер оказва значително влияние върху качеството на живот, в съответствие с резултатите на мултицентрово, проспективно проучване, публикувано онлайн на 04 октомври във вестник „Канадска медицинска асоциация“.

„Ваксинирането срещу херпес зостер се разглежда в много страни“, пише д-р Мелани Дролет, от „Unité de recherche en santé des populations, Centre hospitalier affilié universitaire de Québec“ в Канада, и колегите от „Monitoring and Assessing Shingles Through Education and Research (MASTER)“ проучване. „Клиничните доклади и проучванията на място също предполагат, че пост-херпесната невралгия може да увреди дълбоко качеството на живот. Въпреки това, нито едно проучване не проследи група пациенти с новодиагностициран херпес зостер за достатъчно дълъг период за оценка на пост-херпесна невралгия, а също така и да опише причинените от него въздействие върху качеството на живот. „

Това изследване се проведе от октомври 2005 г. до юли 2006 година. В срок от 14 дни след появата на обрив от херпес зостер, 261 амбулаторни пациенти на възраст 50 или повече години са били пoвикани от кабинетите на 83 лекари.

В деня на повикването и след 7, 14, 21, 30, 60, 90, 120, 150, и 180-ят ден, след това, силата на болката и на тази, причинена от ежедневните дейности, са измерени с помощта на „Zoster Brief Pain Inventory“, и качеството на живота бе измерено с инструмента за оценка EuroQol EQ-5D.

Всички жизнени дейности на качеството на живот са били засегнати от остър херпес зостер, най-вече сънят (64% от участниците), насладата от живота (58%), както и общите дейности (53%). Средната продължителност на болка, свързана с ежедневните дейности варира 27-30 дни.

Средната продължителност на болката е била 32.5 дни, но 24% от участниците са имали пост-херпесна невралгия, определена като болка в продължение на повече от 90 дни след началото на обрива. През пост-херпесния невралгичен периода, най-често засегнатите области били тревожност, депресия, наслада от живота, настроението и съня.

При записване, средният EQ-5D резултат е 0,59. Сред участниците, които отчитат клинично значима болка, средният EQ-5D резултат останал на 0.67 на всички последващи точки.

Ограниченията на това изследване са: че участието не е задължително, и че участие не било предложено на всички отговарящи на изискванията пациенти, информацията с течение на времето се повтаряла заради повторното тестване с един и същ инструмент, и възможните реакции се променяли поради сходните начини на изследване.

„Тези резултати дават нова информация за тежестта на херпес зостер и на пост-херпесната  невралгия от гледна точка на пациента“, заключават авторите на изследването. „Тези данни засилват необходимостта от ефективни превантивни стратегии, като например ваксинация, както и допълнителна ранна намеса за намаляване на тежестта на херпес зостер и пост-херпесната невралгия.“

В придружаващ коментар, д-р Питър Уотсън, от Торонто, Канада, отбелязва, че ваксинирането на децата срещу варицела може парадоксално да увеличи скоростта на развиване на херпес зостер в краткосрочен план, тъй като възрастни от преди ваксинационната ера ще бъдат изложени на по-малко екзогенни вируса и по този начин няма да получат периодично повишаване на имунологичният надзор.

„По-добри лекарства са необходими за терапията на пост-херпесна невралгия,“ пише Д-р Уотсън. „Ние трябва да продължим да третираме херпес зостер в определени периоди, в идеалния случай в рамките на 72 часа от началото обрива или дори с появата на остра болка по сегменти. Като се има предвид доказателствата, които имаме до момента, увеличеното използване на ваксината за предотвратяване на херпес зостер вероятно е най-добрият начин за намаляване на въздействието на това заболяване. „

Мерк Фрост Канада ООД подкрепя това проучване, което се проведе под съвместно изследователско споразумение между Мерик Фрост Канада ООД и научния управителен комитет по проучванията, и подкрепян донякъде от „Canada Research Chairs“. Един от авторите на изследването (Джеймс Мансия) е бил служител на Мерк Фрост Канада ООД (в научната сфера) по време на разработването на протоколи, изпълнението на проучвания, анализ на данни, и представянето на ръкописи; в момента той е служител на Novartis Pharmaceuticals Inc Канада (Novartis ваксини и диагностика ). Някои от другите автори на проучването докладват различни финансови споразумения с „Мерк Фрост“, „Мерк“ (САЩ), „Санофи Пастьор Мерк“, „Astellas“, „Novartis“ и / или „GlaxoSmithKline“.

Д-р Уотсън е правил преговори за „Pfizer“, „Purdue“ и Мерк през последните 5 години. Той е извършил изследване на трамадол с „Purdue“, Канада и е бил сътрудник-изследовател на проучване на прегабалин, финансирано от „Pfizer“. Завършил е опитно проучване на „цивамид“ кръпката за „Winston Laboratories“ в Чикаго.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.