Биреното коремче - кога и как се появява и защо е опасно за здравето ти?
Биреното коремче – кога и как се появява и защо е опасно за здравето ти?

Биреното коремче се среща по-често при мъже и жени след 40 години. Възниква в резултат на натрупване на мастна тъкан в областта на корема. Този тип омазняване се нарича висцерално или абдоминално и се смята за опасно за здравето.

Кога се появява биреното коремче?

При жените омазняването е свързано с възрастта и изменението на хормоналният статус. В млада и средна възраст те са защитени от естрогена, но неговата изработката намалява при настъпване на климакса.

Често  склонни към бирен корем са професионални шофьори и хора, които не ходят пеш. Тялото на  човек в автомобила се разполага така, че първо отслабва тонуса на напречните коремни мускули.

Една от медицинските причини да наддавате на килограми без да можете да отслабнете може да е хипотиреоидизъм – заболяване на щитовидната жлеза. Друга причина може да се крие в увеличената секреция на хормона кортизол от над бъбреците. В този случай у човек слабеят ръцете и краката, но расте коремът. Така също причина може да бъде и проблем  с задстомашната жлеза, изработваща инсулин. Направете си глюкозотолерантен тест.

 

Виж как можеш да премахнеш по-бързо биреното коремче.

 

Къде точно ще се разположат мазнините по тялото?

Това зависи от множество фактори: възраст, пол, хормонален статус, тип телосложение. При мъжете подкожната мастна тъкан е по-малко и излишната се отлага на корема – по-точно, вътре в него. Има данни, че концентрацията на мазнина именно на корема се усилва от тютюнопушене. При жените подкожната мастна тъкан е повече, но обичайно се отлага равномерно по цялото тяло – на плешките, бедрата, седалището.

При мъже, склонни да употребяват няколко литра бира на ден, започва да се развива омазняване от типа „ябълка“ – порастват и увисват гръдните жлези, мастна тъкан се натрупва в областта на бедрата и корема. При жените е по-характерно омазняването тип „круша“, при което излишното тегло е по-равномерно разпределено по тялото.

 

Биреният корем може да предизвика сериозни здравословни проблеми

Биреният алкохолизъм предизвиква преразтягане на стомаха. В мозъка започват да постъпват сигнали за отсъствие на чувство за ситост и човек яде все повече.

Наличието на бирен корем не е безобидно. Мастните  отлагания са разположени под коремните мускули. Висцералната мастна тъкан притиска вътрешните органи, в това число сърце и бял дроб. Това води към сърцебиене и задух. В мозъка постъпва недостатъчно количество кислород, което предизвиква вялост и апатия. Нарушава се цялата мастна обмяна, изработва се повишено количество естроген. При мъжете това води до отслабване на потенцията, а при жените до ранен климакс. Други последствия от са диабет, атеросклероза, варикозно разширени вени, които може да се развият в тромбофлебит, инфаркт на миокарда.

Висцералната мазнина, която се натрупва в дълбоките слоеве, както и около жизнено важни вътрешни органи. Тя живее свой, отделен от останалият организъм живот и с времето започва да работи като ендокринна жлеза. Това косвено може да доведе до сърдечен пристъп, инсулт и захарен диабет тип 2.  Особено болезнено за мъжкото самочувствие е това, че рано или късно става рязко снижаване в нивото на половия хормон тестостерон.

 

Виж как можеш да свалиш по-бързо биреното коремче.

Прегледай се

Имаш дерматологичен или венерологичен проблем?
Д-р и д-р Драголов са тук, за да ти помогнат да го решиш.